Emma napja van. | 2024.04.19

Salvini senkit nem akar befogadni a Máltára érkezett migránsokból

2019-01-10 09:24:00

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerdán  ismételten  nemet mondott a Máltán partot ért menedékkérők befogadására annak ellenére, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök  a nők és gyermekek esetében  jóváhagyását adta ehhez. 

    Olasz sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte még késő este egyeztet a Varsóból hazatérő Matteo Salvinivel. 
    Salvini az olasz kormánypárt Liga vezetője a lengyelországi látogatása során értesült Joseph Muscat máltai miniszterelnök bejelentéséről, miszerint engedélyezi a partoknál veszteglő két német civil szervezet működtette mentőhajó kikötését, miután több európai tagállammal megállapodást kötöttek a fedélzetükön tartózkodó 49 fő, és további 249, a Földközi-tengerből korábban kimentett és Máltára szállított menedékkérő ügyében. 
    Szétosztásukban Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország vesz részt.
    "Nem engedek be senkit (..) nem számít, hogy nyolc vagy nyolcvannyolc migránsról van szó, senkinek a belépését nem engedélyezem Olaszországba" - jelentette ki Matteo Salvini az őt kísérő olasz újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy az embercsempészeknek és a nem kormányzati szervezeteknek (NGO) való  "engedés" újraindítja a Líbiából megfékezett migrációs áradatot. Kijelentette: az olasz miniszterelnöknek először vele kellett volna egyeztetnie. 
    Giuseppe Conte korábbi bejelentése szerint Olaszország 15 főt kész befogadni, nőket és gyermekeket. Hangsúlyozta, hogy rendkívüli helyzetről van szó, amelyben engedni kell a szigorú migrációs politikából. Hozzátette, ha Salvini nem engedi az olasz kikötőkbe a menedékkérőket, majd repülővel megy értük. Matteo Salvini most megjegyezte, ő más célra használná a repülőgépeket. 
    Az olaszországi kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt teljesen lezáró Matteo Salvini emlékeztetett, hogy amikor tavaly júliusban 477 migráns érkezett az olaszországi partokra, hat EU-ország jelentkezett a befogadásukra, de végül 129 embert vettek át. Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójával augusztusban 177-en érkeztek, közülük egyedül Írország fogadott be 16 főt. 
    Giancarlo Giorgetti a Liga politikusa, a római miniszterenökségi hivatalt vezető államtitkár úgy nyilatkozott, a Giuseppe Conte és Matteo Salvini közötti ellentét miatt nem fenyeget kormányválság Rómában, azt azonban elismerte, hogy "feszült" a politikai helyzet.