Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több ezer 18 éven aluli menedékkérőt tartanak nyilván eltűntként Németországban

2019-01-10 08:29:00

Több mint háromezer 18 éven aluli menedékkérőt tartanak nyilván eltűntként Németországban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint, amelyeket a Neue Osnabrücker Zeitung című lap ismertetett szerdai számában.

    Az eltűntek nyilvántartásában 2019. január 1-jén 3192 személy tartozott az országba menedékkérőként érkezett, 18 éven aluliak csoportjába. A gyermekkorúak száma 884, a fiatalkorúaké 2308 volt. 
    A helyzet ugyan javul - tavaly októberhez képest a 14 éven aluliak csoportja 18 fővel, a 14-18 év közöttiek csoportja 258 fővel csökkent -, de "nincs ok a riadókészültség megszüntetésére, továbbra is intenzíven keresni kell ezeket a gyerekeket" - mondta a lapnak az egyik legnagyobb német gyermekvédő civil szervezet, a  Deutsches Kinderhilfswerk szövetségi ügyvezetője, Holger Hofmann.
    Az eltűnt gyerekek esetében eleve abból kell kiindulni, hogy veszélyben van a testi épségük, vagy akár az életük is - mondta a szakember. A felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermek-, vagy fiatalkorú menedékkérők különösen veszélyeztetettek, bűnöző csoportok próbálják behálózni őket, fizikai vagy lelki nyomásgyakorlással igyekezve elérni, hogy elhagyják a gondozóotthonokat - tette hozzá.
    A menekülthullám csúcspontján, 2016 elején 4749 felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermek-, vagy fiatalkorú menedékkérőt tartottak nyilván eltűntként. Akkor a BKA egy szóvivője az adatokat értékelve hangsúlyozta, hogy a kimutatás csupán egy "pillanatfelvételt" mutat. Az eltűntként nyilvántartott gyerekek, fiatalok gyakran hamar előkerülnek, és az is előfordul, hogy egy-egy fiatal azért kerül papíron az eltűntek közé, mert több ellátó intézményben regisztrálták. Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy vannak, akik bűnözők markába kerültek. Erről azonban a BKA-nak nincsenek pontos ismeretei - mondta a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv szóvivője.