Gedeon napja van. | 2024.03.28

Már több mint kilencvenezren látták a Móra-múzeum dinoszauruszkiállítását

2019-01-07 12:20:00

Már több mint kilencvenezren látták a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinoszauruszkiállítását, az eredeti fosszíliákat, valós méretű csontváz- és állatrekonstrukciókat bemutató tárlat vasárnapig tekinthető meg - tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

    Hegedűs Anita elmondta, a tárlat a múzeum történetének legnépszerűbb természettudományos kiállítása lett, és a közgyűjtemény legtöbb látogatót vonzó rendezvényei között is dobogós. A dinoszauruszoknál csak a múzeum ókori Egyiptomot és Pompejit bemutató kiállítása vonzott több vendéget, ám azt több helyszínen rendezték meg.
    A kiállítás utolsó hétköznapjain kedvezményes jegyárakkal várják az érdeklődőket, a belépővel pedig a Fekete ház tárlata is megtekinthető. A közgyűjtemény kisebbik kiállítóhelyén a mai Románia területén a 19. és 20. században előkerült mintegy ezer arany- és ezüstkincset mutatnak be az aranyművesség kezdeti időszakától (Kr. e. 5. évezred második felétől) a kora-középkorig (6. század).
    A szegedi Kultúrpalotában - Európában első ízben - látható kiállítás anyagát Don Lessem archeológus állította össze. A tárlaton bemutatnak eredeti leletek alapján készült csontváz-rekonstrukciókat. Látható több olyan "robot", amely mozog és hangot is tud kiadni, a valós méretű modellek közül a legnagyobb 10 méter magas és 20 méter hosszú. A kiállítás legértékesebb részét azonban az ásatások során feltárt fosszíliák, dinótojások jelentik. A tárlat anyaga január második felében Finnországba utazik tovább.