József napja van. | 2024.03.19

BM: a rendőrség higgadt maradt, nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot

2018-12-18 19:45:00

A Belügyminisztérium (BM) szerint - az Amnesty International (AI) civil szervezet állásfoglalásával ellentétben - a magyar rendőrség a támadások ellenére higgadt maradt, nem alkalmazott "felesleges, túlzó erőszakot" a kormány ellen tüntetőkkel szemben.

    A BM keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Amnesty International hétfő este Londonban kiadott egy állásfoglalást, amely szerint a magyar rendőrségnek a békés tüntetőkkel szemben nem szabad felesleges és túlzott erőt alkalmaznia, beleértve a könnygáz használatát. A felhívás szerint, amelyet Massimo Moratti, az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese jegyez, a vasárnap esti tüntetésen az AI a békés tiltakozókkal szembeni szükségtelen és eltúlzott erő alkalmazásának megnyilvánulásait tapasztalta, könnygáz bevetésével együtt, és ennek nem szabad megismétlődnie.
    A BM kommünikéjében úgy fogalmazott: Massimo Moratti "Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál"; egy olyan rendőri beavatkozásra, amelynél a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be.
    Hangsúlyozták: a magyar rendőrség annak ellenére nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot, hogy a gyülekezők "15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak". Azt írták: nem békések azok, akik azt skandálják, hogy "égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!", akik át akarták törni a passzív rendőrsorfalat és akik úgy nyomták társaikat a rendőrsorfalra, hogy a rendőröknek kellett az "eszméletüket vesztett, légszomjjal küzdő" embereket a még súlyosabb sérülések megelőzése miatt kimenekíteniük.
    Hozzáfűzték: a szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a nemzet karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkók megrongálásával, ellopásával vagy felgyújtásával. Középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakos cselekmény; ezeket tüntetők követték el - közölte a BM.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány