József napja van. | 2024.03.19

Fülöp Attila: október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást

2018-12-18 18:36:00

Október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Fülöp Attila azt mondta, a hajléktalanszállók kihasználtsága országosan mintegy 84, Budapesten 81-82 százalékos. Ez azt jelenti, hogy tudják fogadni azokat, akik igénybe szeretnék venni a szolgáltatást - hangsúlyozta.
    Kitért arra is, hogy 2020 végéig - egy jelenleg is futó program keretében - mintegy négyezer hajléktalan ember kap naponta egyszer meleg ételt.
          Továbbá 84 millió forintos pályázatot írtak ki a hajléktalanellátásban közreműködő szervezetek fejlesztésére, amelyre január 15-ig lehet jelentkezni - tette hozzá.
    Az államtitkár úgy fogalmazott: "aki a társadalom tagjaként felelősséget érez a hajléktalanok iránt, azzal tud a legtöbbet segíteni, ha probléma esetén, a kormany.hu oldalon megtalálható telefonszámokon értesíti a diszpécserszolgálatot."
    A felsorolt programok és a hajléktalanellátó intézmények "valós segítséget, az életben maradást tudják" biztosítani - mondta Fülöp Attila.
    Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke tudatta, a krízisautók folyamatosan járják az utakat a hideg időszakban, a nappali melegedők pedig hosszított nyitvatartással működnek. Reggel 8-tól este 6 óráig vannak nyitva, és hétvégén is fogadják a hajléktalanokat - ismertette a részleteket.
    Közölte, a több mint nyolcvan nappali melegedő működtetésére mintegy 140 millió forintos keret áll rendelkezésre.
    Kitért arra is. a január 15-ig pályázható, több mint 80 millió forintos tartalékalapból 50 milliót már odaítéltek.
    Úgy vélekedett, ha a társadalmi összefogás fennmarad, az idei tél krízisellátását nagyobb problémák nélkül meg tudják oldani.