Emma napja van. | 2024.04.19

Nyugati demokráciákban nem fordul elő olyan jelenet, mint a magyar parlamentben

2018-12-16 20:16:00

Nyugati demokráciákban nem fordul elő olyan jelenet, mint a héten a magyar parlamentben - értékeltek elemzők az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában vasárnap.

    Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője azt mondta: mindenhol rendezi a normaháttér, hogy egy-egy törvényhozásban milyen módon kell viselkedni a törvényhozásba bejutott embereknek. Az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban - vagyis nagy múltú demokráciákban - mindenhol szigorú a szabályozás. Ehhez hasonló a magyar jogszabályi háttér is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a nyugati országokban szigorúak a szabályok, de azokat nem is kell alkalmazni.
    Azt mondta: a törvényhozáshoz méltatlan képsorok jellemzően nem nyugaton, hanem Ukrajnában, a Balkánon, posztszovjet államokban figyelhetők meg.
    Galló Béla is egyetértett abban, hogy "nyugaton" más a helyzet a parlamentekben.
    A két szakértő abban is egy állásponton volt, hogy a parlamentben történtek óta szervezett tüntetéseken vannak visszatérő, felismerhető arcok.
    Galló Béla úgy értékelt, a megmozdulásoknak nincs igazi társadalmi hatóereje. Az ellenzéki pártok nincsenek abban a helyzetben, hogy radikalizálják a társadalmi hangulatot. Kiemelte továbbá, hogy a főszereplők, vagyis a szakszervezetek nincsenek az utcán.