Andrea napja van. | 2024.04.18

Orbán Balázs: a Velencei Bizottság jogi tanácsadó profilját "politikai nyomásgyakorló karakterre" cserélte

2018-12-15 09:15:00

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a Velencei Bizottság jogi tanácsadó profilját "politikai nyomásgyakorló karakterre" cserélte a bevándorlási különadóról alkotott véleményével, és egyértelműen a bevándorlást pártolók oldalára állt.

    Orbán Balázs ezt arra reagálva közölte pénteken az MTI-vel, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalásában azt írta, hatályon kívül kell helyezni a civil szervezeteket érintő magyar migrációs különadóra vonatkozó szabályozást, mert sérti a szólás- és az egyesülési szabadságot.
    Az államtitkár közölte: a bizottság a bevándorlást pártolók és ellenzők közötti küzdelem szereplője lett, az előbbiek oldalára állt, és politikai nyomást akar gyakorolni a bevándorlást ellenző tagállamokra. 
    Ennek érdekében a testület jogi tanácsadó profilját "politikai nyomásgyakorló karakterre" cserélte - fogalmazott Orbán Balázs.
    Hozzátette: pénteki véleményében a bizottság nem jogi elemzéseket, vagy állásfoglalásokat tett, hanem politikai állításokat fogalmazott meg. 
    Egyebek között azt írta, hogy a nem kormányzati szervek és a migráció között nincs összefüggés, álláspontja szerint a migráció támogatása bizonyos szempontból közérdek lehet, és azt is leírták, hogy az államoknak nincs joguk a migrációt támogató tevékenységet extra adóval súlytani.
    A kormány álláspontja Orbán Balázs elmondása szerint az, hogy a migrációt támogató szervezetek tevékenysége komoly költségvetési hatásokkal jár, mert Magyarország az adófizetők pénzéből végzi a határvédelmi tevékenységet, amelyet épp ezek a szervezetek ásnak alá. Hozzáfűzte: ha a Velencei Bizottság "groteszk jogi logikáját" elfogadnák, akkor nem lehetne extra adóval sújtani a környezetszennyező tevékenységeket, vagy az egészségtelen ételek fogyasztását sem, mert ezek is alapvető jogokat korlátoznak.
    Emiatt - tette hozzá - okszerű ezen szervezetek esetében a különadó kivetése.
    Orbán Balázs megjegyezte: az adózás nemzeti szuverenitás kérdésébe tartozik, egy nemzetközi szervezetnek nincs beleszólása abba, hogy egy állam milyen adópolitikát folytat.
    Az államtitkár egyértelműnek vélte, hogy a bizottság többsége azért tartotta fontosnak Magyarország kérését figyelmen kívül hagyva elfogadni az álláspontot, hogy az Európai Bizottság minél előbb elindíthassa az eljárást, és nyomást gyakoroljon Magyarországra migrációs politikájának megváltoztatása érdekében.
    Orbán Balázs jelezte, ennek ellenére a kormány kitart szigorú migrációs politikája mellett, és garantálni fogja a magyar emberek biztonságát.