Gedeon napja van. | 2024.03.28

November végéig mintegy 59 ezren érkeztek Spanyolországba

2018-12-04 16:40:00

Az év első tizenegy hónapjában mintegy 59 ezren érkeztek illegálisan Spanyolországba tengeri és szárazföldi úton - közölte a spanyol belügyminisztérium kedden.

    A szaktárca internetes oldalán közzétett adatsor szerint január és november között 129 százalékkal nőtt az illegális bevándorlók száma az előző év hasonló időszakához viszonyítva, amikor is mintegy 25 ezer embert regisztráltak a hatóságok.
    Spanyolország területét csaknem 53 ezren érték el a Földközi-tenger felől, ami 165 százalékos növekedés jelent a tavaly november végi mintegy 20 ezerhez képest.
    A két észak-afrikai spanyol exklávéba, Ceutába és Melillába szárazföldön összesen mintegy 6300-an jutottak be jogosulatlanul idén, 6,7 százalékkal többen mint a múlt évben.
    Melillában 13,8 százalékos volt a határsértők számának növekedése, miközben Ceutában mintegy 6,9 százalékkal csökkent a számuk a tavalyihoz képest - derült ki a minisztérium havi jelentéséből.
    Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerint négy hónapja Spanyolország számít a legfőbb belépési pontnak az EU területére, ahol október végéig összegégében 31 százalékkal csökkent az illegálisan érkezők száma az előző év hasonló időszakához viszonyítva.