Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újabb maffiavezért veszített a szícíliai Cosa Nostra

2018-12-04 14:15:00

A szicíliai Palermóban a helyi szervezett bűnözés 46 tagját vették őrizetbe köztük a Cosa Nostra új vezetőjét,  Settimo Mineót - közölték kedden az olasz hatóságok. 

    A hatósági akcióval újabb csapást mértek a Kupolára, a szicíliai maffia folyamatosan újraszerveződő  legfőbb vezető szervére  
    Őrizetbe vették a szicíliai szervezett bűnözés új vezérét, a nyolcvan éves Settimo Mineót, akit május végén választottak meg a Cosa Nostra új vezetőjének. Ő az előző Keresztapa, a tavaly novemberben börtönben elhunyt Toto Riina utódja: a maffia tagjai néhány hónapot vártak, majd új vezért választottak Settimo Mineo személyében. A Keresztapa választásra, 1993 óta először, Palermóban maffia-találkozót tartottak, amelyet a hatóságok is figyelemmel kísértek. 
    Settimo Mineo a  Tüköry Lajosról elnevezett  palermói Tüköry-utcában található ismert ékszerbolt tulajdonosa. Karrierje a maffiában  a nyolcvanas években kezdődött, amikor a Toto Riinától Corleone városából vezetett Cosa Nostra klánjai között közvetített. Settimo Mineót 1984-ben és 1993-ban is letartóztatták, több mint 15 évet töltött már börtönben. Híressé vált válasza Giovanni Falcone az 1992-ben maffiagyilkosságban felrobbantott szicíliai ügyésznek, mivel Settimo Mineo azt mondta neki, életében soha semmit nem hallott a maffiáról. 
    Settimo Mineo Keresztapának való megválasztásával a szicíliai maffia egyértelműen akarta jelezni az egykori corleonei Kupola újraélesztését, az olasz államnak háborút üzent Toto Riina egykori emberének kinevezésével. 
    Hiába fejezték már le többször a Cosa Nostra szervezetét, a szicíliai maffia a mai napig jelentős bevételre tesz szert a kábítószer-kereskedelemmel, védelmi pénzekkel, uzsorával és az internetes fogadások piacával. 
    Settimo Mineo a Keresztapák "bevált" életét élte: nem használt mobiltelefont, gyalogosan közlekedett. Feladata volt a szicíliai és az egyesült államokbeli családok közti kapcsolattartás is, nemrégen vízumot is kért az USA-ba, de ezt nem kapta meg. 
    Az olasz hatóságok véleménye szerint Settimo Mineo Keresztapává való megválasztása azt bizonyítja, hogy a Cosa Nostra jelenlegi vezetője nem a 90-es évek óta körözött Matteo Messina Denaro, akinek hatalma már csak a szicíliai Trapani térségére korlátozódik.