Auguszta napja van. | 2024.03.29

Politológus: a Jobbik új arculatába nem férnek bele az antiszemita gondolatok 

2018-12-04 10:03:00

A Jobbiknak már nem fér az új identitásába, az új arculatába az, hogy vezető politikusai közül bárki antiszemita gondolatokat fogalmazzon meg - mondta Farkas Örs politológus az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában Szávay István jobbikos parlamenti képviselő nyilvánosságra került hangfelvétele kapcsán.

    Farkas Örs arról beszélt, hogy a Jobbik szempontjából ez azért nehéz ügy, mert az a néppártosodási irány, amelyen 2015-ben elindult, éppen arra fókuszál, hogy a korábbi Jobbik arcát, a 2003-as alapelveket és az antiszemitizmus vádját, amelyet "bizonyos időkben még büszkén viselt magán", minél messzebb lökje magától.
    Ha a párt egyes vezető politikusairól kiderül, hogy bár a nyilvánosság felé van egy "mézes-mázos" arca az egész közösségnek, de valójában semmi nem változott a 2003-as alapításhoz képest, akkor a pártnak azonnal el kell tolnia magától őket, hiszen a néppártosodás útja kerül ilyenkor veszélybe - mondta Farkas Örs.
    A politológus szerint a Jobbik azon dolgozik, hogy olyan parlamenti pártokkal próbáljon meg szövetségre lépni, amelyek felfogásába a Szávay István által megfogalmazott szemlélet abszolút nem fér bele.
    Farkas Örs a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy szerinte bizonyos baloldali pártok, szervezetek részéről nem véletlen, hogy nem látni radikális elítélést, hiszen az egyet jelentene azzal is, hogy a politikai együttműködést meg kell szakítani, és ez nem céljuk.
    A Hír TV szerdán közölt egy videoriportot arról, hogy Szávay István a párt egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította: az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy nácibűz van. A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt. Az ellenzéki politikus az ügy miatt lemondott országgyűlési jegyzői és a Jobbikban betöltött frakcióvezető helyettesi tisztségéről, majd országgyűlési képviselői mandátumáról is.