Auguszta napja van. | 2024.03.29

Javulhatnak a horvát-magyar kapcsolatok

2018-12-04 09:50:00

Javulhatnak a horvát-magyar kapcsolatok, Magyarország nyitott arra, hogy a közép-európai térség, melynek Horvátország is része, politikai-gazdasági szövetségként működjön együtt - mondta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa Orbán Viktor zágrábi látogatása után a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

    A magyar miniszterelnök szerint ki kell alakítani egy erős közép-európai együttműködést, melynek Horvátország is részese. Ez a térség Európa motorja, ez a térség védte meg a bevándorlástól Európát - magyarázta a szakértő.
    A Mol-INA üggyel kapcsolatban hozzáfűzte: Horvátországnak el kell döntenie, hogy jó-e, ha a horvát olajtársaság horvát tulajdonban van. A horvát gazdaság azonban nincs jó állapotban, kérdéses, hogy egyáltalán lenne-e elég pénzük a Mol tulajdonrészének visszavásárlására - jegyezte meg.
    Deák Dániel szerint van esély arra, hogy a vita a két vállalat szintjén maradjon és politikailag ne eszkalálódjon. A horvátoknak sem érdekük a feszültség, és miután mindkét ország miniszterelnöke kereszténydemokrata, jobboldali, van esély a megegyezésre - fűzte hozzá.