Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: új szintre emelkedett a magyar-cseh gazdasági együttműködés

2018-11-30 18:30:00

A magyar-cseh gazdasági együttműködés szintet lépett az elmúlt időben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Prágában a közmédiának.

    A tárcavezető kiemelte: a mostani növekedési számok alapján a kereskedelmi forgalom értéke az év végére megközelíti a tízmilliárd eurót, ami világosan mutatja a kétoldalú kapcsolatok új dimenzióját. 
    Több magyar vállalat is komoly sikereket ért el a cseh piacon, hiszen a Mol már 306 benzinkutat tart fenn az országban, és az üzemanyag kis- és nagykereskedelemben a második számú szereplővé vált - mondta a politikus. 
    A Mol-csoport számára is a cseh a második legjelentősebb piac - tette hozzá.
    A külügyminiszter közölte: a Richter és az Egis is rendelkezik olyan termékekkel, amelyek a cseh gyógyszerpiacon a vezető áruk közé tartoznak, a cseh Agrofert vállalat pedig magyarországi sütőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari cégekben szerzett tulajdonrészt.
    A politikus kitért arra, hogy a PFP-csoport megvásárolta a Telenor magyarországi üzletágát, a Skoda pedig legutóbb 21 trolibusz szállítására nyert pályázatot Budapesten.
    Úgy vélte, emellett a kétoldalú hadiipari együttműködés is új dimenzióba került, mert Magyarország két-két kiképző és felderítő repülőgépet vásárolt Csehországtól, és a magyar harcászatipilóta-képzést is cseh szakemberek végzik. 
    A Csehországtól megvásárolt kézifegyvergyártási licencek alapján jövő januártól, első ütemben, 200 ezer lőfegyvert gyártanak Magyarországon - közölte.
    Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy nagy beruházásokról is gondolkodik közösen a két ország, így a visegrádi országok fővárosait összekötő gyorsvasúthálózatról.     Megállapodtak, hogy a megvalósíthatósági tanulmányokat 2020-ra véglegesítik, a négyoldalú munkacsoport már létrejött - mondta. Hozzátette: másfél milliárd forintot különítettek el, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt elkészítsék.
    Az atomenergia területén is együttműködik a két ország, a paksi atomerőmű üzemeltetésében öt cseh vállalat vesz részt - mondta Szijjártó Péter.