Csongor napja van. | 2024.04.16

Euractiv: kormánytagok is érintettek a külföldiek ezreit bolgár állampolgársághoz juttató csalásban

2018-11-30 11:44:00

A szófiai kormány több tagja is érintett a csalásban, amelynek keretében külföldiek ezrei vásárolhattak illegálisan európai uniós vízummentességet biztosító bolgár állampolgárságot - jelentette kiszivárogtatott információk alapján az Euractiv.

    A brüsszeli hírportált felkereső informátor, Kátya Mateva arról számolt be, hogy a héten napvilágra került ügyben többek között Kraszimir Karakacsanov kormányfőhelyettes, Ekaterina Zaharieva külügyminiszter és Andrej Kovacsev európai parlamenti képviselő is érintett.
    Az ügyészség tájékoztatása szerint az illetékes állami ügynökség a gyanú szerint 5000 euróért hamis tanúsítványokat állított ki külföldiek bolgár származásáról, amelyek alapján megkaphatták az állampolgárságot.
    A nyomozás során 285 ezer eurónyi (nagyjából 92 millió forintnyi) készpénzt találták a szervezet egyik magas rangú vezetőjének széfjében. A férfit az igazgatóval és két másik tisztségviselővel együtt őrizetbe vették.
    Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy az ügynökséget bezárják, feladatait más szervek veszik át.
    A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párttal koalícióban kormányzó, Egyesült Hazafiak nevű nacionalista szövetségnek tagja a Karakacsanov vezette IMRO párt is, amelynek állítólag ez a csalás jelentette a fő bevételi forrását.
    A cikk szerint az ügyfelek nagy része macedón polgár volt, utánuk fejenként 550-1500 eurót kapott Karakacsanov, és naponta akár 150-200-an is lehettek.
    Kátya Mateva korábban az állampolgárság megadásában részt vevő egyik hivatalt vezette, 2016-ban azonban kirúgták, elmondása szerint azért, mert nem volt hajlandó részt venni a csalásban.
    Az informátor közölte, hogy hivatali ideje alatt több mint hétezer hamis állampolgárság megadását blokkolta, Karakacsanov pedig az IMRO elnökeként komoly nyomást gyakorolt a kirúgása érdekében az akkor még az igazságügyi miniszteri posztot betöltő Zaharievára, minthogy a hamis tanúsítványért fizető külföldiek visszakövetelték a pénzüket.
    Mateva dokumentumokat juttatott el a cikk szerzőjéhez, aki szerint ezek látszólag alátámasztják az állításait. Hangsúlyozta, hogy ezeket bemutatta a vádhatóságnak is, azonban mégsem indult eljárás egyik említett politikussal szemben sem, ami véleménye szerint a Boriszov és Karakacsanov közötti koalíciós megállapodás része lehetett.
    Az Euractiv megkeresésére Kovacsev határozottan visszautasította az ellene megfogalmazott vádakat, Zaharieva pedig "meglepőnek" nevezte az ügyet.
    Sajtóhírek szerint a botrányba akár bele is bukhat a Boriszov vezette szófiai kormány.