Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét a folyóba fulladt egy migráns, aki illegálisan próbált Szlovéniába jutni Horvátországból

2018-11-27 17:59:00

Hat illegális határsértőt tartóztatott fel a szlovén rendőrség kedden reggel a dél-szlovéniai Ilirska Bistrica körzetében, a szlovén-horvát határon. Egy migráns a vízbe fulladt, amikor megpróbált átkelni a Reka folyón - közölte a helyi sajtó.

    A belügyminisztérium korábban azt közölte: a nyár folyamán nőtt az illegális határsértők száma. A legtöbb migránst, egy nap alatt összesen 48-at, a délkelet-szlovéniai Bela Krajina községben, a szlovén-horvát határon fogtak el, ahol a legtöbb közel-keleti bevándorló próbál meg illegálisan belépni az országba. 
    Az év eleje óta a szlovén rendőrség hivatalos adatai szerint 8017 illegális bevándorlót tartóztattak fel, ami 430 százalékkal több, mint tavaly ugyanezen időszakban volt. A legtöbb migráns Pakisztánból, Afganisztánból és Algériából érkezett.
    Sajtóbeszámolók szerint idén öt illegális határsértő fulladt bele a horvát-szlovén határ mentén a Kolpa folyóba, egy közülük a horvát oldalon.
    Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat több mint két évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, s náluk akarnak menedéket kérni.