Auguszta napja van. | 2024.03.29

EP-jelentéstevő: fontos, hogy az unió megteremtse a migráció legális csatornáit

2018-11-27 13:02:00

Fontos, hogy a következő hosszú távú uniós költségvetés részeként az Európai Unió (EU) létrehozza a Menekültügyi és Migrációs Alapot, amelynek révén fenntartható migrációs politikára, illetve a migráció legális csatornáinak létrehozására próbál kísérletet tenni - jelentette ki Miriam Dalli máltai szociáldemokrata jelentéstevő Brüsszelben, az alap létrehozásáról folyatott parlamenti bizottsági vitában kedden.

    A képviselő az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) vitájában hangsúlyozta, hogy az unióba irányuló migráció magas szintje 2015-ben az uniós menekültügyi rendszer súlyos hiányosságaira mutatott rá.
    A leginkább érintett tagállamok a mai napig nehézségekkel küzdenek, mivel a gyakorlatban a szolidaritás és a méltányos felelősségmegosztás elvét sem megfelelően alkalmazzák.
    Mint hangsúlyozta, nincs elég Európába vezető biztonságos útvonal, amely a védelemre szorulók számára megvalósítható alternatívát kínálna a kockázatos illegális utak helyett. Véleménye szerint arra kell ösztönzi a tagállamokat, hogy "vegyék figyelembe a fennálló lehetőségeket, különösen azokat, amelyek választ adhatnak a gazdasági és társadalmi igények által előidézett kölcsönös kihívásokra".
    "Célunk, hogy az alap létrehozásával a migráció, az illegális bevándorlás és az integráció kihívásaira megoldást találjunk. Előadóként azt próbálom elérni, hogy ezen célokat elérjük" - fogalmazott.
    Véleménye szerint a javasolt alapon keresztül a tagállamoknak eleget kell tenniük a közös európai menekültügyi rendszer valamennyi aspektusának megerősítésére és kialakítására, az unión kívüli országokból érkezettek integrációjának előmozdítására, a hatékony és fenntartható visszatérés biztosítására és a szolidaritás és méltányos felelősségmegosztás elveinek gyakorlatba ültetésére irányuló kötelezettségeiknek.
    Miriam Dalli kiemelte, hogy az EU-n belül kidolgozott áttelepítési és áthelyezési rendszer két olyan mechanizmus, amely valós szolidaritást vállal mind a migráció által leginkább érintett tagállamokkal, mind pedig a védelemre szoruló emberekkel. Ezek a mechanizmusok akkor működnek a legjobban, ha minden tagállam részt vesz bennük, és kizárólag akkor, ha a tagállamok eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek - tette hozzá.
    Mint hangoztatta, az Európába érkezőknek megfelelő fogadásra, segítségnyújtásra, valamint méltányos és hatékony menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférésre van szükségük. E tekintetben úgy vélte, több szolidaritásra van szükség a védelem biztosítása érdekében, egyebek közt a hatékony és gyors családegyesítésen és áthelyezésen keresztül.
    Kijelentette, hogy a migránsok és menekültek megfelelő integrációjának érdekében hozott intézkedéseknek magukban kell foglalniuk a helyi és regionális hatóságok aktív részvételét is. Úgy vélte, hogy az érintett régiókat megfelelően fel kell készíteni annak érdekében, hogy a befogadás és a méltóság mindenki számára biztosított legyen, egyebek közt oktatáson, nyelvtanuláson, polgári orientációs kurzusokon, illetve az egyenlőséget és társadalmi befogadást előmozdító egyéb tevékenységeken keresztül. 
    Az előadó elmondta, hogy az új pénzalap a jelenlegi Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap utódjaként fog működni, és további pénzügyi támogatást fog nyújtani a menekültügyi és migrációs célkitűzések végrehajtásához. Üdvözölte, hogy a 2020-tól érvényes, következő többéves pénzügyi keretben az Európai Bizottság 10,4 milliárd eurós költségvetést javasol az Európát érő menekültügyi, migrációs és integrációs kihívások kezelésére.
    Az előadó továbbá hangsúlyozta, hogy az alapnak elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy reagálni tudjon a tagállamok különböző igényeire, amelyek az Európai Unión belül igen eltérőek. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a finanszírozás gyors és rugalmas elosztását olyan intézkedésekkel kell kiegészíteni, amelyek biztosítják, hogy az erőforrásokat méltányosan tudják elosztani a célkitűzések között, és garantálják az uniós ráfordításokkal kapcsolatos átláthatóságot.