Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete Andrej Babis kormányának megbuktatására

2018-11-24 08:16:00

Kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete Andrej Babis koalíciós kormányának megbuktatására.

    A hat ellenzéki párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt a pénteki szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 92 képviselő támogatta, míg 90 képviselő ellene szavazott. 
    A hatályos szabályok szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, tehát a kormány megbuktatásához, legalább 101 szavazatra lett volna szükség.
    A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) a szavazáson nem vett részt, jelenlévő 13 képviselője kivonult az ülésteremből. A kormányoldal öt képviselője pedig igazoltan hiányzott az ülésről.
    A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki pártok az Andrej Babis kormányfőt, az ANO mozgalom elnökét érintő Gólyafészek ügyben napvilágra került új tények alapján.
    A cseh kormánykoalíciót a Babis vezette ANO mozgalom és a CSSD alkotja, amelyeknek együttesen 93 képviselőjük (78 és 15) van az alsóházban. A kormány Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 15 képviselőjének támogatásával szerezte meg a nyáron a bizalmat. A kommunista párt most is támogatta a Babis-kormányt, és az ellenzéki bizalmatlansági indítvány ellen szavazott. 
    A szavazást hét órás indulatos és személyeskedésekkel teli vita előzte meg. 
    Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke az ellenzék lépését azzal indokolta: elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén olyan személy álljon, aki ellen büntetőeljárás folyik. Szerinte Babis zsarolható, ami veszélyezteti Csehország állami érdekeit.
    Andrej Babis kijelentette, hogy szervezett kampány folyik ellene, amelynek célja a kormány megbuktatása. Leszögezte: az ANO választási eredménye alapján került a kormányfői bársonyszékbe, s csak akkor hajlandó távozni, ha az új választáson mozgalma vereséget szenvedne. 
    Az ellenzéki bizalmatlansági indítvány benyújtásának konkrét oka, hogy egy prágai hírportálnak sikerült Svájcban megtalálnia Andrej Babis első házasságából származó fiát, aki újságíróknak azt mondta: apja kívánságára a közelmúltban Ukrajnába és a Krím-félszigetre vitték, hogy ne tehessen tanúvallomást a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében.  
    Andrej Babis ellen a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében folyik eljárás, az uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják. A parlamenti alsóház januárban Babis képviselői mentességét is megvonta, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálásában. Az ifjabb Andrej Babis szintén a gyanúsítottak között van, ellene is büntetőeljárás folyik. A fiatal Babisnak azonban nincs cseh, csak svájci állampolgársága, így a cseh hatóságok számára nehezen elérhető. 
    Milos Zeman államfő, aki hétfőn tárgyalt Andrej Babissal, ismételten kijelentette: amennyiben mégis megbukna a kormány, újra Babist, mint a választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.