Emma napja van. | 2024.04.19

Nézőpont: kialakulóban van a V4-identitás

2018-11-23 19:30:00

A Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből arra lehet következtetni, hogy a visegrádi országokban (V4) kialakulóban van egy úgynevezett V4-identitás - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője az M1 aktuális csatornán pénteken. 

    Kifejtette: a négy állam felnőtt népességének túlnyomó része úgy gondolja, hogy országa a szövetség keretein belül jobban érvényesítheti érdekeit az Európai Unióban. Ez az együttműködés jövőjét is megalapozza, hiszen demokratikus körülmények között egy politikus nem tud a többséggel szemben politizálni, a V4-országokban lakók többsége pedig elvárja, hogy nemzeti érdekét a visegrádi együttműködés által érvényesítsék, így a politikai vezetők is ennek megfelelően kell eljárjanak - fűzte hozzá.
    Rámutatott: a V4 támogatottságának mértéke országtól függően változik, míg a lengyelek alig több mint fele, addig a magyarok csaknem háromnegyede támogatja az együttműködést. 
    Hangsúlyozta: Brüsszelben sokáig reménykedtek abban, hogy ez az együttműködés - ideológiai különbségek miatt - megszűnik. Ez az összefogás azonban nem kíván teljes egyetértést, hiszen érdekek koordinációjára, illetve közös fellépésre szolgál - fogalmazott.
    A Nézőpont Intézet telefonos (CATI) közvélemény-kutatása október 16-31. között készült a négy országban, 1000-1000 ember megkérdezésével.