Gedeon napja van. | 2024.03.28

Áder János a holland királlyal találkozott - napirenden a klímaváltozás és a vízválság 

2018-11-23 15:15:00

A klímaváltozásról és a vízválság elkerüléséről volt szó Áder János magyar köztársasági elnök és Vilmos Sándor holland király találkozóján, pénteken Hágában. 

    A megbeszélésen a magyar államfő és a holland király áttekintette az energiatermelés átalakításának lehetőségeit is, és azt, milyen eszközökkel lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.
    Hollandia területének egyharmada a tengerszint alatt fekszik, másik egyharmada pedig árvízveszélyes területen, ezért az ország fokozottan kitett az olyan, éghajlatváltozás okozta jelenségeknek, mint a tengerszint emelkedése, az esőzések hevessé válása, az aszályok és a hőhullámok rendszeres jelentkezése.  Ahhoz, hogy Hollandia a 2100-as években is lakható maradjon, határozott és gyors intézkedések kellenek, a holland klímapolitika ezért elsősorban árvízmegelőzésre (árvízvédelmi rendszerek létrehozása, gátak megerősítése) fókuszál.
    Emellett Hollandia szerint a fenntarthatóság, a klímaváltozás elleni küzdelem és a nemzetközi stabilitás egymással összekapcsolódó fogalmak. A hágai kormány a nemzetközi szintéren ezért kiemelt figyelmet szentel egy viszonylag új klímapolitikai megközelítésnek, amely a klímaváltozás és a biztonság közötti összefüggések vizsgálatára és a témával kapcsolatos tájékozottság növelésére irányul.
    Áder János kétnapos munkalátogatáson vesz részt Hollandiában, pénteki programja során felkeresi a Maeslantkeringnél található mozgógátat.