Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új műszereket, eszközöket kapott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház

2018-11-22 16:25:00

Négy önkormányzat támogatásának köszönhetően a betegellátáshoz szükséges új műszereket, eszközöket kapott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház összesen 70 millió forint értékben.

    Az intézmény ellátási körzetéhez tartozó önkormányzatok - Csepel, Pesterzsébet, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Soroksár - az eszközbeszerzéshez 55 millió forintos pénzbeli, valamint 16 millió forintos természetbeni támogatást nyújtottak.
    Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója a csütörtöki eszközátadáson azt mondta, folyamatosan igyekeznek fejleszteni, hogy lépést tudjanak tartani a technikai fejlődéssel és a lakosság igényeivel.
    Hozzátette: az elmúlt négy évben önkormányzati, kormányzati és uniós források segítségével egy új szakaszba lépett az intézmény, számos építészeti beruházás és eszközbeszerzés történt, és Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kórháza lett a délpesti.
    A beszerzett eszközök a sürgősségi betegellátó osztályon (sbo) és a kardiológián folyó munkát segítik: az sbo-ra öt betegszállító ágyat, egy korszerű transzport lélegeztetőgépet és egy vér- és plazmamelegítőt tudtak vásárolni. A kardiológiára két ultrahangberendezés került, amellyel pontosabb diagnózis kapható. Ez utóbbi azért is fontos - emelte ki a főigazgató -, mert az intézmény 465 ezer lakos kardiológiai ellátásáért felelős.
    Moravik Attila csepeli alpolgármester kiemelte, az önkormányzat évek óta támogatja a délpesti kórházat, Szabados Ákos, Pesterzsébet vezetője úgy látja, hogy a kórház évek óta dinamikusan fejlődik. Mint mondta, igyekeznek a jövőben is segíteni, hiszen ez lakossági igény is.
    Ughy Attila Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere szerint az állami fenntartás új szemlélettel kezeli az intézményeket. Megjegyezte, 2010 előtt nem volt túl jó híre a délpesti kórháznak, ami nem a munkatársak szakértelmére értendő, hanem a műszerezettség és a szolgáltatások minőségének elmaradására. Mint mondta, hét-nyolc éve "hiperugrást" hajtott végre a kórház, ami felzárkóztatta az intézményt a kórházi élbolyhoz.
    Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere arról beszélt: azt szeretnék elérni, hogy az intézmény Budapest első három kórházába tartozzon.
    Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel volt polgármestere arról beszélt, hogy az ilyen önkormányzati összefogásoknak magától értetődőnek kell lennie, és ezzel az együttműködéssel egy "jól értelmezett felelősség tanúi vagyunk", hiszen - mint mondta - felelősek vagyunk az itt élő lakosokért.