Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ma kezdődik a Kaleidoszkóp VersFesztivál

2018-11-22 08:00:00

Ma kezdődik a 2018-as Kaleidoszkóp VersFesztivál Vácon, a rendezvényen vasárnapig versmondás, színházi előadások, koncertek, filmvetítés és étteremszínház is várja a közönséget.

    Az idei fesztivál Bakos-Kiss Gábor Tűnődés csillagok alatt címmel a közelmúltban elhunyt Kányádi Sándor emléke előtt tisztelgő előadásával és a Kiss Kata Zenekar Magyarból jeles című modern, folk alapú koncertjével kezdődik csütörtökön.
    A színházi előadások között szerepel a felvidéki Csavar Színház Jóka ördöge, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Arany-metszés című előadása, valamint Csokonai Dorottya című művének színpadi adaptációja az Első Magyar Versszínháztól és a Csavar Színháztól.
    A kaposvári Csiky Gergely Színház Hunyadkürti György tragikomédiájával, A nagybőgővel, míg Borbély Sándor a Karinthy Színház korábbi darabjával, Az apostollal érkezik a fesztiválra. A pécsi színház a Jónás könyvét adja elő, a Turay Ida Színház pedig Szerednyey Béla rendezésében, Bencze Ilona főszereplésével mutatja be a Zita című történelmi játékot.
    A Soproni Petőfi Színház Jelenetek egy házasságból című elődásán a közönség együtt fogyaszthatja el a főszereplő házaspárral (Gál Tamás és Kiss Szilvia) a darabban szereplő tatárbifszteket sörrel. A Kávészünet zenekar Csonka vers, avagy Anyám tyúkja megy a levesbe című koncertjén tyúkhúslevest szolgálnak fel az érdeklődőknek.
    Idén is nevezhettek nem hivatásos előadók, társulatok, zenekarok és alkotók saját produkciókkal. A Versmondó szalon vers- és prózamondó versennyel, a versszínházi versenyprogram önálló és társas pódiumi estekkel, performanszokkal, a Verszenei sarok koncertekkel, a Versfilmek a vásznon elnevezésű blokk pedig mozgóképes alkotásokkal várja a közönséget.
    A hivatásos és az amatőr versenyzők külön kategóriában versenyeznek a fesztiválon. A zsűri tagja Kiss László rendező; Bagossy László rendező-tanár; Bakos-Kiss Gábor színművész; Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, dramaturg; Takács Bence előadóművész, műsorvezető, televíziós szakember és Wiegmann Alfréd színházi és televíziós rendező.