Gedeon napja van. | 2024.03.28

A lengyel kormány elutasította a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához 

2018-11-20 18:45:00

A lengyel kormány úgy döntött, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját - jelentették be Varsóban a keddi kabinetülést követően

    A PAP hírügynökség által ismertetett állásfoglalás szerint Lengyelország a december 10-én kezdődő marrákesi csúcstalálkozón, valamint az ENSZ fórumán később esedékes szavazáskor sem fogja támogatni a megállapodást.
    "A dokumentum nem teljesítette a lengyel elvárásokat, nem nyújt elegendő garanciát arra, hogy az államok szuverén jogukat gyakorolhassák a bevándorlók befogadását, a legális és az illegális migráció megkülönböztetését illetően" - áll a közzétett közleményben.
    A lengyel kormány szerint a migrációs csomag jelenlegi tervezete - különösen ami a legális és az illegális migránsokat illeti - "jelentős nehézségeket" okozhat a megállapodás értelmezésében és érvényesítésében.
    Mateusz Morawiecki kormányfő már november elején, Angela Merkel német kancellár varsói látogatásakor jelezte a globális migrációs csomag elutasítását, arra hivatkozva, hogy Lengyelország prioritásnak tekinti a határvédelem és a migráció szabályozásának nemzeti hatáskörben tartását. Lengyelország azonban segíteni akarja a feszültségek csökkentését a migráció forrásainál nyújtott segítség által - hangsúlyozta egyúttal Morawiecki.
    Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.
    A migrációs csomag jóváhagyási folyamatából eddig az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország, Ausztria, Bulgária és Csehország lépett ki, Észtországban pedig a napokban kormányválság alakult ki miatta.