Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy István: az új KAP-ban egyszerűnek kell lennie a támogatások igénylésének

2018-11-19 19:41:00

Magyarország csak egy olyan új közös agrárpolitikát (KAP) tud majd támogatni, amely egyszerűvé teszi a támogatások igénylését és kifizetését mind a gazdák, mind pedig a tagállami szervezetek számára - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter hétfőn, Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén. 

    Az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint az ülésen az uniós agrárminiszterek vitát folytattak a KAP 2020 utáni kereteiről. Egyetértettek abban, hogy olyan új, gazdabarát KAP-ra van szükség, amelyben a gazdák a lehető legegyszerűbben tudnak hozzáférni a nekik járó támogatásokhoz. 
    Nagy István a KAP források csökkentését előirányzó új költségvetési javaslatra utalva elmondta, hogy nem kérhető több erőfeszítés a gazdáktól, ráadásul egy, az előzőnél bonyolultabb rendszerben úgy, hogy közben csökken a támogatások szintje. 
    Az AM közölte: az új KAP-ra vonatkozó tárgyalások jövőre folytatódnak a következő román és finn elnökségek irányításával.
    A szakminiszterek a növényvédelem aktuális kérdéseinek apropóján megerősítették, hogy az elmúlt évek intézkedéseinek eredményeképp megnövekedett hatóanyagkivonás pozitív hatásai már érezhetők, hiszen a korábbiaknál biztonságosabb készítmények maradtak a piacon. A következő időszak legfontosabb kihívása az alacsony kockázatú hatóanyagok fejlesztése lesz. 
    Nagy István szerint az európai termelők versenyképességének megőrzése érdekében közösségi szinten szükséges támogatni a biztonságos növényvédőszerek fejlesztését. Fontos, hogy a gazdálkodók számára elegendő biztonságosan felhasználható alternatíva álljon rendelkezésre a károsítók elleni védekezésben - tette hozzá. 
    Nagy István a lengyel miniszterrel megállapodott abban, hogy a két ország az egyre erősebb visegrádi együttműködés keretében mindent megtesz majd azért, hogy a 2020 utáni időszakban is megfelelő források álljanak rendelkezésre a KAP számára. Míg a holland tárcavezetővel elsősorban az agrárkutatás-fejlesztés területén történő együttműködésről, valamint a modern állattenyésztési gyakorlatok megosztásáról egyeztetett - közölte az AM.