Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics László: a digitalizáció a fenntartható növekedés hajtóereje

2018-11-17 11:14:00

A digitalizáció a fenntartható növekedés egyik legfontosabb hajtóereje, jelentős versenyképességi tényező - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Budapesten, a Modern gyárak éjszakája programsorozat megnyitóján, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. gyárában.

Kifejtette: a digitalizáció növeli a termelékenységet, a hatékonyságot, a hozzáadott értéket. Hozzátette, a digitalizáció a gazdaságban egyértelműen pozitív hatást gyakorol a vállalkozások eredményességére, és utalt arra, hogy a gazdaságfejlesztési operatív programok információs rendszerének adatai alapján az IT-fejlesztésekbe fektetett minden forint háromszoros üzleti eredménynövekedést hoz az adott vállalkozásnál két éven belül.

A miniszter elmondta, a  kormány kiemelten kezeli a hazai kis- és középvállalkozások digitalizációját, a cégek törekvéseit több mint 100 milliárd forint támogatással segíti. Palkovics László elmondása szerint a hazai és a nemzetközi nagyvállalatok többsége már beépítette stratégiájába és alkalmazza az ipar 4.0 modern termelési megoldásokat, azonban a velük üzleti kapcsolatban álló kis- és középvállalkozásoknál szemléletmód változtatásra van még szükség.

A Modern gyárak éjszakája program is felhívja a figyelmet a legkorszerűbb megoldásokra, a digitalizációra, a robotizációra és az automatizációra, és egyben bemutatja a korszerű munkahelyeket nemcsak a vállalkozásoknak, hanem a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is - mondta.

Palkovics László szólt arról, hogy a Magyarországon a működő vállalkozások 97 százaléka hazai tulajdonú, a munkavállalók háromnegyedét ezek foglalkoztatják. Gazdasági súlyuk megközelítően akkora, mint a 3 százalékot képviselő külföldi tulajdonú cégeké, ezért is fontos a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét ráirányítani az ipar 4.0 megoldásokra. 

Kijelentette, ahhoz, hogy megerősödjenek a hazai vállalkozások, tovább emelkedhessenek a magyar bérek és a termelékenység, a hozzáadott érték növelésére van szükség, ezt támogatják a modern megoldások.

A Modern gyárak éjszakája programban november 16-án, 16 és 22 óra között országszerte 36 gyárban nézhetik meg a regisztrált érdeklődők a korszerű technológiával dolgozó munkahelyeket.