József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2018-11-15 18:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kontinensünk nagy részének időjárását anticiklon határozza meg. A magasnyomású légköri képződmény hatására az éjszakai órákban többfelé képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amely a délelőtt folyamán szinte mindenütt feloszlik. Az Északkelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklon nyugati, délnyugati peremén több helyen is előfordul csapadék. Nagyjából a Minszk-Kijev vonaltól nyugatra esőről, záporról, a tőle keletre, északkeletre lévő tájakról főként havazásról, hózáporról érkezik jelentés. Mindeközben Izlandtól délre ciklon örvénylik, frontrendszere mentén erősen felhős az ég, és helyenként eső, zápor is kialakul. A ciklon hidegfrontja előtt a Brit-szigetek térségébe enyhe levegő áramlott, a hőmérséklet a délutáni órákban általában 13, 14 fok körül alakul. Európa többi részén is az ilyenkor szokásosnál enyhébb az idő. A Földközi-tenger térségében általában 17 és 22 fok közé melegszik fel a levegő, az Ural előterében viszont a nappali órákban is fagypont alatti értékeket mérnek. A Kárpát-medence időjárását péntek estig anticiklon határozza meg, emiatt jobbára napos, gyengén felhős, száraz időre van kilátás.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    -------------------------------------------------
    Éjszaka általában derült vagy kissé felhős lesz az ég, de - elsősorban a Dunántúlon - lehetnek felhősebb körzetek is. Pénteken jobbára napos, gyengén gomolyfelhős idő várható. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél csütörtökön elsősorban az ország keleti harmadában, pénteken viszont már nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 8 és 13 fok között várható.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány