Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jogosulatlan portfóliókezelésért az MNB 12 millió forintra bírságolt egy magánszemélyt

2018-11-15 13:49:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forintra bírságolt egy magánszemélyt, mert engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenységet, egyúttal a jegybank azt is megtiltotta számára, hogy jogosulatlan portfóliókezelést végezzen - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

    Az MNB megállapította, hogy a magánszemély - aki korábban az egyik magyarországi befektetési szolgáltató devizakereskedője volt  - több, vele kapcsolatba kerülő befektetőtől meghatalmazást szerzett arra, hogy kizárólagosan kezelje az érintett brókercégnél vezetett értékpapírszámlájukon található pénzeszközöket. 
    Az illető ugyanakkor nem rendelkezett, nem is rendelkezhetett befektetési szolgáltatásra vonatkozó felügyeleti engedéllyel, hiszen ezt a tevékenységet Magyarországon csak hitelintézetek és befektetési vállalkozások végezhetik.
    A magánszemély a befektetők értékpapírszámláján elhelyezett pénzeszközzel magas kockázatot jelentő devizapárokkal történő kereskedést végzett. Rendelkezési joguk átadása ellenére a befektetési kockázatot az ügyfelek viselték, míg a vizsgált személy az esetlegesen realizált nyereség esetén sikerdíjat ("részesedést") kért.
    Az MNB által azonosított ügyfeleinél a magánszemély nem ért el nyereséget, viszont több értékpapírszámla tulajdonosa jelentős összegű veszteséget szenvedett.
    Kiemelték, a bírságösszeg meghatározásánál a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vizsgált személy engedély nélküli tevékenységét huzamosabb ideig folytatta, és az MNB vizsgálata során az ügyre vonatkozó lényeges körülményekről valótlant állított. Ugyancsak negatívumként értékelte a jegybank, hogy a magánszemély tevékenysége a befektetők részére jelentős összegű kár bekövetkeztének kockázatát hordozta. Az MNB a magánszemély tevékenysége miatt már a piacfelügyeleti eljárás közben büntetőeljárást kezdeményezett a nyomozó hatóságnál.
    Az MNB a felesleges kockázatok elkerülése érdekében azt javasolja az ügyfeleknek, hogy kizárólag a megfelelő engedélyekkel rendelkező befektetési szolgáltatójuk számára engedjék át az értékpapírszámlájuk feletti rendelkezési jogot, azt is csak abban az esetben, ha előzőleg már portfóliókezelési szerződést kötöttek vele.