Auguszta napja van. | 2024.03.29

Idén is koncerttel várja a közönséget a Rising Stars sorozat

2018-11-14 14:35:00

Josep-Ramon Olivé baritonista, a francia Quatuor Arod vonósnégyes, valamint Anais Gaudemard francia hárfaművész mellett az Amatis Trio, Kian Soltani csellóművész és Peter Moore harsonaművész lép fel a budapesti Müpa Fesztivál Színházában november 23. és 25. között a Rising Stars sorozatban, amely az idén is hat koncerttel várja a közönséget.  

    A napi két koncert mellett pódiumbeszélgetések és dedikálások is szerepelnek a programok között. A Rising Stars-koncertek különlegessége, hogy minden muzsikus eljátszik egy külön az ő részére komponált kortárs művet, amelyet az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) rendelt meg. A Müpa így az idén öt magyarországi bemutató helyszíne lesz a három nap alatt - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    A 2013-ban alakult francia Quatuor Arod több versenygyőzelmet tudhat magáénak, első lemezük pedig nemrég jelent meg. Koncertjükön Haydn, Webern és Schumann egy-egy műve csendül fel. Anais Gaudemard neve fiatal kora ellenére igen ismert a hárfások világában, olyan karmesterekkel lépett fel, mint Claudio Abbado, Leonard Slatkin és Kazushi Ono, valamint olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Müncheni Kamarazenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara vagy az Izraeli Filharmonikus Zenekar.
    Az Amatis Triónak, az új európai kamaramuzsikus-nemzedék kiemelkedő képviselőjének november 25-ei koncertjén Haydn, Mendelssohn és Andrea Tarrodi kortárs szerző művei szólalnak meg. A katalán Josep-Ramon Olivé Londonban szerzett mesterfokozatot Rudolf Piernay vezetésével, akinél korábban többek közt olyan baritonok tanultak, mint Bryn Terfel, Hanno Müller-Brachmann vagy Michael Volle. A Müpában Schubert, Korngold, R. Strauss és Raquel García-Tomás dalaiból válogat. 
    A huszonhat éves Kian Soltani csellóművész november 25-én Sosztakovics, Beethoven és David Helbock műveit játssza. A fiatal csellista huszonegy évesen Helsinkiben megnyerte a Nemzetközi Paulo Csellóversenyt. A Rising Stars zárókoncertjén lép fel Peter Moore harsonavirtuóz, aki széles repertoárból válogat Beethoventől Gershwinen át Roxanna Panufnik kortárs szerző művéig.