Eszter napja van. | 2019.05.24 | MNB középárfolyam:

Csehország nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához

2018-11-14 10:38:45

Csehország nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához - döntött szerdai ülésén Prágában a cseh kormány.

    A kabinet úgy látja, hogy a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, nem mondja ki egyértelműen, hogy az illegális migráció elfogadhatatlan, s a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket.
    A cseh kormány döntése várható volt. Andrej Babis kormányfő és Tomás Petrícek külügyminiszter már korábban jelezték: Prágának kifogásai vannak a dokumentum ellen egyebek között azért, mert a szöveg végső megfogalmazásánál a cseh javaslatokat nem vették figyelembe.
    A cseh külügyminisztérium által készített indoklás leszögezi: Prága számára alapvető fontosságú, hogy a dokumentum kimondja a legális és az illegális migráció közti különbséget, s minősítse elfogadhatatlannak az illegális migrációt. 
    "Ez nem történt meg, ezért számunkra az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadhatatlanná vált" - jelentette ki Tomás Petrícek külügyminiszter.
    A tárca közlése szerint a cseh kormány eredetileg azt tervezte, hogy a migrációs csomagot kifogásokkal, de elfogadja. A cseh képviselőház szeptemberben még ilyen értelmű álláspontot fogalmazott meg. Miután azonban a dokumentum végső szövegébe nem került be az az európai uniós álláspont sem, hogy az illegális migránsok visszaküldését származási országukba a migrációs politika szerves részévé nyilvánítsák, Prága a teljes elutasítás mellett döntött.