Eszter napja van. | 2019.05.24 | MNB középárfolyam:

Navalnij nem utazhatott ki az EJEB strasbourgi ítélethirdetésére

2018-11-14 09:08:25

Nem engedték kedd délelőtt a határőrök Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust kedden Moszkvából Strasbourgba utazni, ahol az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az ő ügyében készül ítélethirdetésre. Este a bírósági végrehajtó szolgálat közölte, hogy kifizette adósságát és elhagyhatja az országot.

    A reptéri feltartóztatásáról Twitter-bejegyzésben beszámoló Navalnij szerint a határőrök közölték vele, hogy nem hagyhatja el Oroszországot, de a tilalom konkrét okát nem ismertették vele. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Navalnij ellen az ország elhagyását, illetve az oda történő beutazást szabályozó törvény alapján intézkedett a hatóság. A jogszabály értelmében a bűncselekmények miatt elítélt, a bíróság által kirótt kötelezettségeket megszegő, illetve az utazási okmányokhoz tudatosan hamis adatokat szolgáltató személyek esetében a kiutazás ideiglenesen korlátozható.
    Navalnij azt is közölte, hogy legutóbb két hete járt külföldön. Állítása szerint kifizetetlen bírsága nincs. Elismerte, hogy végrehajtási eljárások folynak ugyan ellene, de ezek nem anyagi természetűek.
    A politikus ellen sikkasztás címén, 2019. július 8-ig próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztési ítélet van érvényben.
    Navalnij az Interfax beszámolója szerint a rá korábban az úgynevezett Kirovlesz-ügyben kirótt kártérítés miatt tartóztatták fel. A politikust és Pjotr Oficerov üzletembert annak idején azzal vádolták meg, hogy 16 millió rubelt (jelenlegi értékén több mint 67 millió forintot) sikkasztottak el a Kirovlesz állami fakitermelő vállalattól. A bíróság 2013-ban ötévi börtönre és pénzbírságra ítélte a politikust, az EJEB azonban törvénytelennek minősítette a verdiktet, az orosz legfelsőbb bíróság pedig 2016-ban elrendelte a perújrafelvételt. A második eljárás a letöltendőt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre változtatta, de meghagyta az eredetileg meghatározott 2 millió 264 ezer rubeles (mintegy 9,5 millió forintos) pénzbírságot.
    Navalnij ellen november 9-én bírósági végrehajtási eljárás indult a bírság befizetésének elmulasztása címén egy moszkvai bíróság szeptemberi végzése alapján. A politikus ezt követően úgy nyilatkozott, hogy tartozását megtérítette. A végrehajtói szolgálat kedd este köztölte, hogy az adós jóhiszemű hozzáállása miatt minden vele szemben életbe léptetett korlátozást és tilalmat visszavont.
    Az EJEB korábbi bejelentése értelmében csütörtökön hirdet majd végső ítéletet Navalnij hét, 2012 és 2014 között közigazgatási jogsértés címén történt őrizetbe vételével és elmarasztalásával kapcsolatban beadott panasza ügyében. Az ellenzéki politikus megítélése szerint a hatóságok politikai indítékkal léptek fel ellene, és megsértették jogait.
    Az EJEB 2017. február 2-án hirdetett első fokú ítéletet az ügyben. Ebben megállapította, hogy az orosz hatóságok hat esetben sértették meg a panaszos tisztességes bírósági eljáráshoz való jogát, valamint a gyülekezési szabadság jogát is. A verdikt ügyében mindkét peres fél az EJEB Nagykamarájához fordult.