Eszter napja van. | 2019.05.24 | MNB középárfolyam:

Megállapodott a tűzszünetről Izrael és a Hamász

2018-11-13 18:27:40

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász és Izrael között megállapodás született az azonnali tűzszünetről - jelentette az izraeli katonai rádió kedd este. 

    A rádió szerint a Hamász bejelentette a tűzszünetet, amit Izrael hallgatólagosan tudomásul vett. 
    Az izraeli hatóságok azt közölték, hogy amennyiben az övezetből nem érkezik több lövedék, akkor szintén abbahagyják a gázai célpontok elleni csapásokat, és ezzel elismerték az egyezség tényét.
    A hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy titkos küldetést hajtsanak végre, az akció azonban kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes.
    A Háárec izraeli lapnak nyilatkozó kormányzati illetékes szerint a Hamász négy diplomáciai csatorna, Egyiptom, az ENSZ, Norvégia és Svájc igénybevételével kérte a tűzszünetet Jeruzsálemtől. "Igen érzékeny a helyzet, egyetlen aknagránát is új helyzetet teremthet" - közölte az egyik illetékes a tűzszünet törékenységét érzékeltetve.
    Az elmúlt nap során hétfő délutántól több mint négyszázhatvan rakétát indított útnak az övezetből a Hamász, és a kisebb, de szélsőségesebb Iszlám Dzsihád, amire Izrael mintegy százhatvan válaszcsapást zúdított a levegőből, szárazföldről és a tengerről.
    Az izraeli biztonsági tanács keddi ülésén a hadsereg vezetői, a vezérkari főnök, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat főnöke és a katonai hírszerzés vezetője egy emberként a Gáza elleni izraeli csapások leállítását, és nem a fokozását javasolták a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Az egyiptomi javaslatot támogatták a tűzszüneti tárgyalások folytatásáról és a békés rendezésről.
    "Ha tovább növeltük volna katonai támadásokat, akkor elkezdték volna lőni Tel-Avivot, és akkor azt kérdezhetnénk magunktól, miért nem álltunk le" - idézte a ynet a biztonsági kabinet egyik néven nem nevezett tagját.
    A kabinet csaknem hét órán át tartó keddi ülésén úgy határoztak, hogy felhatalmazzák a hadsereget a szükséges lépések megtételére. 
    Az elmúlt nap kölcsönös rakétacsapásai nyomán Izraelben, az övezettől északra lévő Askelonban meghalt egy férfi, és életveszélyesen megsebesült egy nő, valamint több tucat könnyebb sebesülést okoztak a vaskupola védelmi rendszeren áthatoló rakéták robbanásakor keletkező szilánkok és srapnelek.
    A gázai oldalon palesztin források szerint heten vesztették életüket az elmúlt nap harcaiban.