Eszter napja van. | 2019.05.24 | MNB középárfolyam:

Szijjártó Péter együttműködési megállapodást írt az Egyesült Arab Emírségekkel a terrorizmus ellen 

2018-11-12 17:55:33

Biztonsági együttműködési megállapodást írt alá a terrorizmus elleni harc jegyében hétfőn Abu-Dzabiban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ottani kollégájával, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajannal.

    Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a szerződés szerint Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek a jövőben összehangolják akcióikat a terrorizmus elleni harcban, és kölcsönösen tájékoztatják egymást lépéseikről. 
    A miniszter kifejtette, hogy az Egyesült Arab Emírségek rendkívül fontos szereplő a közel-keleti térség stabilitásában, mivel területén számos terrorszervezet próbálja megvetni a lábát, és ha ez sikerül nekik, az komoly veszélyt jelenthet Európa biztonságára földrajzi fekvésénél fogva. 
    Szijjártó Péter kritikus fontosságúnak minősítette az arab ország szerepét a terrorszervezetek elleni küzdelemben, legyen szó akár az al-Kaidáról, vagy az Iszlám Államról.     Emlékeztetett arra, hogy Magyarország is elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, ennek jegyében harcol kétszáz magyar katona az Iszlám Állam ellen Irakban, és ennek jegyében vesz részt Magyarország a NATO több műveletében is.
    Szijjártó Péter elmondta, hogy megállapodást írt alá az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai akadémiája és a Magyar Külügyi Intézet közötti együttműködésről, amelynek keretében fiatal diplomatákat fogad kölcsönösen a két fél gyakorlati tapasztalatszerzés végett.
    A kétoldalú gazdasági együttműködést a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a kihasználatlan lehetőségek jellemzik, mindössze 210 millió dollárnyi a kétoldalú kereskedelmi forgalom, azonban a víz-, az élelmiszer-gazdálkodás és a gépipar terén számos lehetőség áll a magyar vállalatok előtt. Ezért 840 millió eurós hitelkeretet nyitott Magyarország az Eximbanknál a kétoldalú gazdasági együttműködés finanszírozására.   
    Szijjártó Péter Abu-Dzabiba, az Egyesült Arab Emírségek fővárosába Dubajból érkezett, ahol a Világgazdasági Fórum (WEF) Globális Jövő Tanácsa idei éves ülésén vett részt.