Eszter napja van. | 2019.05.24 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2018-11-12 15:57:03

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Brit-szigetektől északnyugatra ciklon örvénylik, hatására arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontok mentén - Nyugat-Európa nagy részén - többnyire erősen felhős az ég, és szórványosan esik az eső, záporeső, Izlandon és a Skandináv-félsziget északi részén helyenként havazik. Ugyanakkor Kelet-Európa időjárását egy nagyméretű anticiklon alakítja. A leszálló légmozgások miatt általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. A magasnyomás peremén azonban sok a felhő, északabbra és keletebbre havazás, délebbre eső is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti területén már napközben is fagypont alatt, délebbre pedig általában 1 és 8 fok között alakul. Európa délnyugati felén a kora délutáni órákra többnyire 11 és 23 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben még anticiklonális hatások alakítják, majd hidegfront éri el térségünket.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig
    -----------------------------------------------
    Éjszaka kevés lesz a felhő, de elsősorban északon, északnyugaton ismét több helyen köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, néhol szitálással. Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénkül, hétfőn északnyugaton meg is erősödik, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Kedden az élénk déli, délkeleti szél főként északon és a Dunántúlon délután északnyugatira fordul.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 13 és 20 fok között valószínű.