Csongor napja van. | 2024.04.16

Életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata Nyíregyházán

2018-11-10 13:45:00

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata szombaton Nyíregyházán - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel.

    Közleményük szerint a városban a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke az elmúlt két napban meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. A megyeszékhely Széna téren lévő mérőállomása pénteken köbméterenként 79,7, szombaton pedig 81,9 mikrogrammos értékeket mért.
    A meteorológiai előrejelzések alapján szombaton a térségben helyenként tartósabban megmaradhat a hajnalban képződött köd és alacsony szintű rétegfelhőzet.
    Az önkormányzat arra kéri a városban élőket, hogy az esti és a reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy sporttevékenységet, a lakások szellőztetését pedig a déli, kora délutáni órákban végezzék. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a nyíregyháziak lehetőségük szerint a személyautók használata helyett a tömegközlekedést vagy a kerékpározást válasszák, a fűtés esetében a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben, valamint ne égessék el a kerti hulladékot és a lábon álló növényzetet.