Gedeon napja van. | 2024.03.28

Macedónia ismét meghosszabbította a migrációs válsághelyzetet

2018-11-09 19:30:00

További fél évvel, 2019 júniusának végéig meghosszabbította a migrációs válsághelyzetet a macedón parlament pénteken az illegális bevándorlás elleni lépések hatékonyságának növelése érdekében.

    A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint a szkopjei képviselőház úgy döntött, hogy Macedónia déli és északi határövezetében, vagyis a Görögországgal és a Szerbiával közös határszakaszon hosszabbítja meg a válsághelyzetet. 
    Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek az illegális bevándorlók. 
    A válsághelyzet meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a katonaság hatékonyabban és gyorsabban lépjen fel a görög-macedón határ "legforgalmasabb" részein. 
    A macedón határ védelmét az Európai Unió országai is segítik, folyamatosan körülbelül száz külföldi (magyar, szerb, szlovén, cseh, lengyel, szlovák és horvát) rendőr teljesít szolgálatot a macedón határon. 
    A balkáni országok 2016 márciusában zárták le határaikat a Görögország felől érkező migránsok előtt, akik Nyugat-Európába tartottak. Ennek ellenére 2018 első felében a hivatalos adatok szerint több mint 6600-an lépték át a határt illegálisan.