Beáta napja van. | 2019.03.22 | MNB középárfolyam:

Nébih: ismét megjelent a vírus a romániai Bihar megyében

2018-11-09 18:50:35

Afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a romániai Bihar (Bihor) megyei Érselénden (Silindru) október 30-án, a védő- és megfigyelési körzetek egy része Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken honlapján.

    A tájékoztatás szerint a Román Állategészségügyi Hatóság ASP vírus jelenlétét erősítette meg a Bihar (Bihor) megyei Érselénd (Silindru) település két kis létszámú házisertés-állományában. Az ezek körül elrendelt 3 kilométeres sugarú védőkörzet és a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik.
    Ezek az esetek ismételten bizonyítják, hogy a hazai kis- és nagy létszámú sertéstartók számára, a betegség megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében, kiemelten fontos a járványvédelmi előírások fokozott betartása - hívja fel a figyelmet a Nébih.
    Az afrikai sertéspestis - amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.
    Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a hivatal honlapján a http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestisoldalon.