Emma napja van. | 2024.04.19

A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő kapta a Média Építészeti Díját

2018-11-09 08:44:00

A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőt és egy ökoturisztikai központot, valamint egy fahidat választott az elmúlt év magyar építészeti csúcsteljesítményeinek az újságírókból álló zsűri; a Média Építészeti Díját csütörtök este adták át a Müpában.

    A felkért magyar sajtóorgánumok (Index, Forbes, 24.hu, HVG, Magyar Hang, Mandiner, Magyar Konyha) újságíróiból álló médiazsűri a díjat a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnek (építészek, alkotók: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor) ítélte oda, a tervek közül a győztes az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központ (építész, alkotó: Nagy Mercédesz Erika) lett - közölték a szervezők péntek hajnalban az MTI-vel. 
    A közlemény kiemeli, hogy a zsűri a helyszínen egy jelképes különdíjat is alapított, mert úgy érezték, hogy a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok (Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz Erika, Szilágyi Norbert, Szökő Kristóf István) által kalákában épített hidat nem hagyhatják elismerés nélkül.
    A rendezvényen a közönség is szavazhatott, a legtöbb voksot a megvalósult épületek között a gyergyócsomafalvi fahíd kapta. A tervek közül a közönség Krajnyák Nándor Bencét díjazta, aki Rudabányára tervezett búvárbázist. 
    Az Index.hu különdíját Csupor Anna érdemelte ki lakható konténerházával.
    Nagy Bálint Ybl-díjas építész, a Fuga kreatív igazgatója vehette át az idén először átadott a Perika-díjat, amely az Építészfórum társalapítója és egy éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina (művésznevén Perika) emlékét őrző szakmai elismerés. Ez a díj olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos, művészeti ágban is kiemelkedő értéket teremtettek. A díjról az Építészfórum által felkért szakmai zsűri döntött.
    A rendezvényen több különdíjat is átadtak, valamint köszöntötték az Ybl- és Széchenyi-díjas építész-építészettörténészt, Vámossy Ferencet.
    A Média Építészeti Díjat a legrangosabb magyar online építészeti napilap, a 2017-ben Pro Architectura-díjjal kitüntetett Építészfórum azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is. A gálaesten bemutatkozó finalistákat nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri válogatta ki 145 jelentkező közül. 
    Az idén átadott 1,6 kilogrammos, nagyszilárdságú finombeton díjakat Nagy-Mihály Márk tervezte és a VPI Beton gyártotta.