Lenke napja van. | 2019.07.23 | MNB középárfolyam:

Módosításokat fogadott el az adótörvényekhez a törvényalkotási bizottság

2018-11-08 15:53:59

Az új építésű ingatlanok kedvezményes áfájával kapcsolatos szabályokat is módosító javaslatot fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén. 

    Az adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó módosításához benyújtott bizottsági javaslat - a pénzügyminiszter által már bejelentettek szerint - azt tartalmazza, hogy a kedvezményes, 5 százalékos áfa mértéke alkalmazható 2019. december 31-e után is, de legkésőbb 2023. december 31-ig azon ingatlanok esetében, amelyek 2018. november 1-jén már rendelkeztek jogerős építési engedéllyel, vagy építését eddig az időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint.  
    A módosítás emellett felhatalmazást ad a kormánynak rendeletalkotásra a filmtámogatás és a látvány-csapatsportok támogatása korlátjának meghatározására. 
    Emellett adómentessé válhat a nemzetiségi pedagógusképzésben résztvevőknek, pályázat alapján nyújtott ösztöndíj. 
    A módosítás 10 millió forintos összegkorlátot határoz meg arra a lakáshitelre, amely után a munkáltatónak nem kell kamatkedvezményből származó jövedelmet megállapítania. A javaslat emellett törli a feltételrendszerből a méltányolható lakásigény követelményét. 
    A változtatás lehetővé teszi, hogy a jövőben jellemzően munkabérként adózó cafeteria juttatások értéke nem módosítsa úgy a munkáért járó jövedelem adóalapját, hogy azzal a munkáltató rosszabbul járjon.