Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÉVOSZ: országszerte nőtt az átadott új lakások száma

2018-11-07 14:35:00

A vidék utoléri Budapestet, a községekben az idei első három negyedévben majdnem 50 százalékkal több lakást adtak át, mint egy évvel korábban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke (ÉVOSZ) az M1 aktuális csatornán szerdán.

    Koji László emlékezetett: 2018 első kilenc hónapjában 10 ezer lakást adtak át, ez 28 százalékos növekedés a tavalyi év azonos hónapjaihoz képest.
    Elmondta: az építőipar fellendüléséhez nagyban hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az 5 százalékos kedvezményes áfa. Az építések finanszírozása is könnyebb, mint pár évvel ezelőtt, hiszen a kereskedelmi bankok 3-5 százalék közötti forint alapú, fix kamatozású, hosszú kifutású hitelkonstrukciókban nyújtanak kölcsönt a lakosoknak - közölte.
    Kiemelte: a jövőben a forgalmi adó visszaigénylésére is lesz lehetőség, ha a kormány elfogadja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kompenzációs csomagjában foglaltakat.
    Megemlítette, hogy az ÉVOSZ folyamatos konzultációt folytat a Pénzügyminisztériummal a 2020 január elsejétől hatályba lépő összes építkezési feltételről.
    A Pénzügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy a kormány javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek arról, hogy 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs legyen alkalmazható az új lakóingatlanok értékesítésére, amennyiben azok 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építésüket addig bejelentették.