Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2018-11-06 18:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kontinensünk időjárását két hatalmas légköri képződmény határozza meg: az Atlanti-óceán fölötti középponttal örvénylő ciklon és a belsejével a Fekete-tengertől északra elhelyezkedő anticiklon. Ez a légköri felállás okozza - már hosszú időszak óta, és még jó néhány napig - az átlagosnál enyhébb időt Európa-szerte. Aktív fronttevékenység a Földközi-tenger nyugati medencéjében, illetve Franciaország környékén figyelhető meg, ahol egy peremciklon okoz kiadós csapadékot. A Skandináv-félszigettől a Balkán-félszigetig, a Fekete-tengerig párás, főként az éjszakai órákban felhős, ködös, illetve tartósan derült, napos vidékek váltakoznak. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten, a Baltikumban, valamint Oroszország nagy részén többnyire 3 és 8 fok között alakul, míg szárazföldünk déli felén általában 12 és 20 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. A Kárpát-medence időjárásában szerda esti lényeges változás nem lesz, az éjszaka az ország egy részén képződő köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet napközben fokozatosan feloszlik, átmenetileg kitisztul, arrafelé is naposra fordul az idő.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Éjszaka az Észak-Alföldön, a Dunántúlon és a főváros környékén nagyobb területen rétegfelhőzet, illetve köd képződhet, helyenként szitálás is valószínű. Másutt néhol jelenhet meg ködfolt, és jobbára derült marad az ég. Szerdán napközben a zárt rétegfelhőzet és a köd területe fokozatosan zsugorodik, délután a Dunántúlon már fátyolfelhős, napos, másutt derült vagy gyengén felhős idő várható. A délkeleti szél napközben többfelé megélénkül.

    A legalacsonyabb éjszaka hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, keleten lesz a hidegebb. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 15 és 20 fok között várható, de a tartósabban felhős, ködös helyeken néhány fokkal hűvösebb lesz.