Andrea napja van. | 2024.04.18

Szakértő: nagyobb a tét a szokásosnál

2018-11-06 12:10:00

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint a mostani félidős választásoknak nagyobb a tétje a szokásosnál az Egyesült Államokban, mivel inkább a kongresszus jelöltjeinek közbeiktatásával, az elnök pozíciójának megerősítésére vagy gyengítésére szavaznak a választók, mintsem magukra a jelöltekre.

    Hozzátette: nem emlékszik olyan kongresszusválasztásra, amelyet az elnök ennyire személyessé tett.
    Elmondta: Donald Trump amerikai elnök beutazta az egész Egyesült Államokat, hogy támogassa a republikánus jelölteket, ezzel saját népszerűségét is fokozva, és elnökválasztási szintre emelve a félidős választásokat.
    A társadalom több nagyobb csoportja valószínűleg másképp szavaz, mint ahogy azt 2016-ban tette - hangsúlyozta a szakértő.
    A nők és a fiatalok szerepe meghatározóbb lesz mint eddig, emellett a 45 milliós afroamerikai lakosság szavazatának egy részére ugyan számíthat, de politikai programja miatt a latin-amerikai és mexikói gyökerekkel rendelkező szavazók jelentős része valószínűleg nem támogatja az elnököt - értékelte Frank Tibor.
    Az Egyesült Államokban kedden a szövetségi képviselőház tagjait és a szenátus tagjainak mintegy harmadát választják meg, ami meghatározza majd a következő elnökválasztásig hátralévő két év politikáját.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány