Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem sokat változik a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács összetétele

2018-11-05 10:31:00

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsban (MNT) a következő négy évben is a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás nevű lista képviselői lesznek többségben a kisebbségi nemzeti önkormányzati választások nem hivatalos eredménye alapján.

    Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Magyar Összefogás áttörő, nagy sikert ért el, becslése szerint a 35 tagú Magyar Nemzeti Tanácsban 30 képviselője lesz a következő négy évben. 
    Hajnal Jenő, az MNT eddigi - és feltételezhetően jövőbeni - elnöke úgy nyilatkozott, a választási eredmény lehetőséget biztosít arra, hogy mindazt, amit az utóbbi négy évben elkezdtek, folytatni tudják, és még magasabb szintre emeljék. 
    A VMSZ becslése szerint a voksoláson a külön választói névjegyzékre feliratkozott vajdasági magyarok körülbelül 36 százaléka vett részt. 2010-ben a magyar nemzeti közösség 55,46 százaléka járult az urnák elé, 2014-ben pedig 40,6 százaléka.
    A vajdasági magyarok vasárnap két lista közül választhattak. A "Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc" nevű lista vezetője vasárnap késő esti értékelőjében rámutatott: az ellenzéki lista nem törte ugyan át a falat, de kudarcnak sem lehet nevezni a kapott eredményt. Közölte: a nagyobb magyar lélekszámmal rendelkező településeken igen jó eredményeket értek el.
    Az első, közvetlen módon választott Magyar Nemzeti Tanácsban 2010-ben a Magyar Összefogásnak 28 képviselője volt, négy évvel később pedig a 35-ből 31 helyet tudott megszerezni. A Magyar Mozgalom nevű civil szervezet 2015-ben jött létre, így a korábbi választásokon nem vett részt.
    Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. A délvidéki magyarság ezen a testületen keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.