Auguszta napja van. | 2024.03.29

Végleges töltést kapott a 2000-es tiszai áradás egyik kritikus pontja Tószegen 

2018-11-02 12:29:00

Végleges töltést kapott a 2000-es tiszai áradás egyik kritikus pontja Tószegen.

    Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a 410 méter hosszú új töltés európai uniós és állami támogatásból épült.
    A szakember felidézte, hogy a 2000-es tiszai árhullám elleni védekezés egyik fontos mozzanataként ideiglenes töltés épült Tószeg több pontján a falu összefogásával.
    Az akkori hírügynökségi tudósítások szerint a faluban a sorsdöntő napokban - 2000 április közepén - ezer férfi és nő, 80 nagykapacitású szállítójármű és 50 munkagép dolgozott a szinte teljesen átázott gátak megerősítésén. 
    A Kötivizig igazgatója elmondta: a tószegi árvízvédelmi vonal egyes szakaszait a veszély elmúltával elbontották. Az azóta kialakult újabb árvizek miatt azonban szükségessé vált a már elbontott, illetve rossz állapotú ideiglenes töltés egyes szakaszainak megerősítése.
    A rendelkezésre álló anyagiak a végleges védmű teljes kiépítését csak nyolc ütemben tették, teszik lehetővé. Az elmúlt években megvalósult az első négy ütem, tavaly júniusban pedig - a Kötivizig saját beruházásában - befejeződött az ötödik ütem első szakasza, most pedig a második szakasz. 
    A 410 méter hosszú új gát nettó 170 millió forintba került, amelyet a több mint 14 milliárd forint támogatású, a Közép-Tisza hullámterének rendezésére hivatott európai uniós támogatású KEHOP-projekt pénzügyi forrásaiból biztosítottak. 
    A szivárgóval is kiegészült töltésszakasz kivitelezője az R+5 Építőipari Kft. volt.