Auguszta napja van. | 2024.03.29

PM: adócsökkentésekkel lépett előre Magyarország a Világbank rangsorában

2018-10-31 15:41:50

A szociális hozzájárulási adó és a társasági adó csökkentésének, valamint az építésügyi eljárások gyorsításának köszönhető, hogy a térségben Magyarország érte el a második legnagyobb versenyképességi növekedést a Világbank felmérése szerint - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán az MTI-vel. 

    Az évente közzétett Doing Business felmérés alapján Magyarország az 53. helyen áll 190 ország közül a vállalati működési környezet versenyképességében. 
    A PM közleménye kiemeli, hogy a helyi adóregisztráció kötelezettségének eltörlése és a szociális hozzájárulási adó további csökkentése tovább javíthatja Magyarország helyzetét, hiszen ezek hatásait a felmérés csak jövőre veszi figyelembe.
    A világbanki felmérés arra is rávilágít, hogy tovább kell gyorsítani a beruházásokhoz szükséges eljárásokat, így az építési engedélyezésekhez és a villamos áram bekötéséhez kapcsolódó hatósági eljárási idő hosszán még javítani szükséges. Egyszerűsíteni kell továbbá a vállalkozások adóadminisztrációját, valamint a csőd- és felszámolási eljárás jogszabályait - írták. 
    A közlemény szerint a kormány továbbra is az objektíven mérhető és összehasonlítható gazdasági statisztikákat tekinti mérvadónak a versenyképesség javításakor. A további intézkedésekre utalva közölték, hogy hamarosan a kormány elé kerül a gazdaság legfontosabb kitörési pontjait tartalmazó nemzeti versenyképességi stratégia.