Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyolc és fél évre ítéltek egy macedón drogcsempészt Szegeden

2018-10-31 14:28:00

Jogerősen nyolc és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy macedón állampolgárságú kábítószercsempészt, aki több mint 47 kilogramm marihuánát próbált Magyarországon keresztül Csehországba szállítani 2016-ban.

    A táblabíróság különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a 49 éves férfit, és a szabadságvesztés mellett nyolc évre kiutasította Magyarország területéről.
    A vádlott több ezer eurós tartozást halmozott fel, ezért hitelezői felszólították, dolgozza le adósságát. Megbízói ezután a járművében ötszáz literes üreget alakítottak ki, amelyben kilencven csomag marihuánát rejtettek el. Azt a feladatot kapta, hogy a kábítószert először Szlovákiába és Csehországba juttassa el, majd onnan telefonos utasítások alapján szállítsa tovább.
    A vádlott 2016. december 17-én jelentkezett belépésre a röszkei határátkelőn, és a pénzügyőrök megtalálták az elrejtett kábítószert. A szakértői vélemény szerint a 47 kilónyi marihuána hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának csaknem ötszöröse volt.
    A táblabíróság - a drog mennyiségére tekintettel - súlyosította a Szegedi Törvényszék hét és fél év szabadságvesztést kiszabó elsőfokú ítéletét, lehetőséget látott azonban arra, hogy a magyar nyelvet nem beszélő vádlott a büntetését fegyház helyett börtönben töltse