Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jeruzsálem, Tel-Aviv és Haifa a tétje az izraeli helyhatósági választásoknak

2018-10-30 09:28:00

Jeruzsálem, Tel-Aviv és Haifa is új polgármestert választhat a keddi helyhatósági választásokon Izraelben - jelentette a helyi média.

    Több mint 6,5 millióan járulhatnak az országszerte mintegy 4 ezer helyen felállított csaknem 11 ezer szavazófülkéhez. Az általános választásokhoz képest igen alacsony, mintegy 50 százalékos korábbi részvételi arány miatt idén először munkaszüneti nappá nyilvánították a helyhatósági választások napját, azt remélve, hogy ez sokakat részvételre ösztönöz.
    863-an pályáznak a különböző helyi hatóságok élére, és 3400 listán indulnak a településeket vezető grémiumokba vágyó polgárok, akik Izraelben nem kapnak fizetséget ezért a munkájukért. 
    Reggel 7-től este 10-ig, a legkisebb helyeken 8-ig lehet voksolni, úgyhogy a kiváló időjárást kihasználva kirándulni indulók napjába is beleférhet a szavazás, amelyet általában iskolaépületekben rendeznek meg. 
    Jeruzsálemnek bizonyosan új vezetője lesz, mert Nir Barkat eddigi polgármester visszavonult, illetve átnyergelt az országos politikára a Likud párt színeiben. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap értesülése szerint a Jeruzsálem ügyeiért felelős miniszteri tárcát ígérték neki a következő kormányban, bár ő ezt cáfolta.
    A főváros Barkat utáni új polgármesterének kiléte várhatóan csak a második fordulóban, két hét múlva fog eldőlni. Kemény csata várható a választás reggelén a Siratófalhoz zarándokoló Zeév Elkin Likud politikus, valamint Joszi Deutsch, Ofer Berkovics és Mose Leon között - miközben Kelet-Jeruzsálemben mintegy 300 ezer arab várhatóan ezúttal is bojkottálja a szavazást. 
    A város nagyszámú ultraortodox lakossága megosztott, nem szavaznak egységesen, és emiatt megjósolhatatlan a választás kimenetele: még a nem vallásosok jelöltje, Berkovics is esélyt kapott Jeruzsálem irányítására, de legalábbis a bejutásra a második fordulóba - jelentette a Háárec című újság. 
    Tel-Avivban két komoly kihívót kapott Ron Huldai, a baloldali szociáldemokrata Munkapárt politikusa, aki 1998 óta vezeti a várost. Volt helyettese és egy népszerű színész, műsorvezető is legyőzheti, de csakis a második fordulóban, ha az elsőben nem sikerül megszereznie a többséget. 
    Inog a Haifát 2003 óta vezető Jona Jahav polgármesteri széke is, kihívója, Einat Kalis-Rotem ugyanis maga mögé állította a polgármester minden eddigi ellenzékét, és ha együtt legyőzik a 74 éves Jahavot, akkor a városnak - történetében először - női polgármestere lesz. 
    Történelmi szavazást tartanak a Golán-fennsíkon is, ahol az ott élő drúz kisebbség először választja meg helyi vezetőit. Eddig felülről nevezték ki a falvak irányítóit, mert ők maguk tüntetően távol maradtak az izraeli demokratikus politikai játszmáktól. Ezzel azt jelezték, hogy továbbra is szíriai állampolgárnak tekintik magukat, noha 1967 óta izraeli felségterületen élnek, sőt a kneszet 1981-ben annektálta a Golán-fennsíkot. 
    Idén azonban, a szíriai polgárháború végeztével - úgy tűnik - megtört a jég, az ottani négy drúz falu helyi vezetőséget választ magának az izraeli közigazgatási rendszer részeként. 
    A szakértők a helyi médiában a választásokkal kapcsolatban rendre azt hangoztatták, hogy a helyhatóságok az utóbbi években a korrupció melegágyává váltak, számos jelölt és eddigi önkormányzati vezető ellen folyt vagy folyik korrupciós nyomozás, sőt egyes esetekben bírósági eljárás.