Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kamarazenekari különlegességeket is kínál a Zeneakadémia a 2019-es bérletekben

2018-10-29 17:45:00

Kamarazenekari különlegességek, világsztárok és fiatal tehetségek is várják a közönséget a Zeneakadémián a 2019-es évad bérleteiben. 

    A Kamarazene Nagyteremre és a Kamarazene karnyújtásnyira elnevezésű bérletekben a zeneirodalom népszerű és ritkán hallható művei szólalnak meg. Joshua Bell és Sam Haywood a romantika és a 20. század népszerű szonátáit, Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás Bartók, Prokofjev és Sosztakovics kéthegedűs műveit adja majd elő. Közös nagytermi kamarazenei esten lép színpadra Frankl Péter, Perényi Miklós és Ittzés Gergely, Nagy Péter kamarakoncertjének vendégművészei a Berlini Filharmonikusok szólistái lesznek. A Solti termi kamarazenei sorozatban mások mellett Frank Peter Zimmermann, Baiba Skide, Xavier de Maistre, Antoine Tamestit, Maxim Riszanov, Kokas Dóra és Kokas Katalin lép fel. 
    A Zenekar a központban bérlet koncertjein Haydn, Mozart, Beethoven és Mendelssohn klasszikus mesterművei, ritkán hallható versenyművek és a 20-21. századi vonószenekari irodalom legszebb darabjai szólalnak meg neves kamarazenekarok és zenészek előadásában. Mindhárom kamarazenekar magyar kapcsolatokkal rendelkezik, a dán formációt Fischer Ádám hívta életre, a manchesteriek művészeti vezetője Takács Nagy Gábor, a salzburgi együttes alapítója pedig Végh Sándor - közölte a Zeneakadémia hétfőn az MTI-vel.
    A zenekar mesterei bérlet hangversenyein a közönség a Zeneakadémia zenekari képzésének, egész éves műhelymunkáinak eredményét ismerheti meg Pinchas Steinberg és Kobajasi Kenicsiro, valamint Vajda Gergely vezényletével. A Négyszer négyes bérlet, azaz a vonósnégyes-sorozat vezérfonalát Haydn és Bartók munkássága alkotja a Belcea, a Jerusalem, az Arditti és a Takács Quartet előadásában.
    Az Itt és most kortárs komolyzenei bérlet előadásain Kurtág György, Ligeti György és a bécsi új klasszika művei hangoznak el. Az első hangverseny Kurtág Györgyöt köszönti 93. születésnapján, de szerepel a sorozatban a Studio 5 bemutatkozó koncertje is. 
    A Fekete fehér színei zongorabérletben többségében a mai harmincasok szólaltatják meg a zongorarepertoár ritkábban játszott darabjait. Az Otthon a Zeneakadémián bérletben az intézmény rezidens énekkara, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus mutatkozik be több műfajban is. Nem marad el a népszerű Liszt Kukacok Akadémiája sorozat sem, amelyben a legkisebbek is megismerhetik egyebek mellett a Zeneakadémia új orgonájának történetét.
    További információk a zeneakademia.hu/berletek oldalon találhatók. A bérletek az egyes koncertekre érvényes jegyekhez képest jelentős árelőnyt kínálnak, amelyhez 2018. december 31-ig további bevezető kedvezményt biztosítanak.