Auguszta napja van. | 2024.03.29

Huszonkét nemzeti közösség választja meg kisebbségi önkormányzatát vasárnap Szerbiában

2018-10-29 10:25:00

Huszonkét nemzeti közösség választja meg kisebbségi önkormányzatát vasárnap Szerbiában, a nemzeti kisebbségek tagjai a 21 nemzeti tanács tagjait, valamint a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének tagjait választják meg a hét végén.

    A Szerbiában élő kisebbségek a nemzeti tanácsokon keresztül valósítják meg a kulturális önigazgatáshoz való jogukat, amely a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki. 
    A szavazáshoz előbb fel kell iratkozni a külön választói névjegyzékre, ezzel is jelezve, hogy ki melyik nemzeti kisebbséghez tartozik. Október 20-ig a hozzávetőleg hétmilliós ország teljes lakosságából valamivel több mint 507 ezren iratkoztak fel a külön választói névjegyzékre. Négy évvel ezelőtt ez a szám csak kevéssel haladta meg a 456 ezret. 
    A köztársasági választási bizottság közlése szerint a 22 nemzeti kisebbség összesen 58 választási listát adott át. A legtöbb lehetőség közül a ruszin kisebbség választhat, ők hét lista egyikére voksolhatnak november 4-én. 
    A vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzatának 35 képviselői helyéért két jelöltlista verseng: a Magyar Összefogás, valamint a Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc nevű lista.
    A Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül 18 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát, míg négy nemzeti közösség elektorokon keresztül választja meg nemzeti tanácsát. 
    A külön választói névjegyzékre feliratkozott szerbiai állampolgárok vasárnap 7 és 20 óra között adhatják le voksukat.