Tivadar napja van. | 2024.04.20

Pittsburghi lövöldözés - Magyarországi zsidó szervezetek is együttérzésüket fejezték ki

2018-10-28 15:52:00

Magyarországi zsidó szervezetek imádkoznak, megemlékezést tartanak a pittsburghi zsinagógában szombaton történt lövöldözés áldozataiért.

    A pennsylvaniai Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton tizenegy ember vesztette életét. 
    A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében leszögezte: "bárhol érjen támadás egy zsidó közösséget, az olyan, mintha az egész zsidó népre rontanának rá". Ami szombaton Pittsburghben történt "véres példája annak", hová vezethet a gyűlölet - mutattak rá.
    A magyarországi neológ zsidóság mélyen együtt érez az áldozatok hozzátartozóival - írták a közleményben, amely szerint a Mazsihisz vasárnap este gyászmegemlékezést tart a Frankel Leó úti zsinagógában.
    Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: fájdalommal teli szívvel fohászkodnak a gyilkos pittsburghi antiszemita merénylet áldozataiért, mielőbbi felgyógyulást kérve a sebesültekért.
    "Szolidaritásunkat fejezzük ki testvéreinkkel szemben és egyben elismeréssel tartozunk azon bátor embereknek, akik életüket kockáztatva szálltak szembe a véres kezű gyilkossal. Az Egyesült Államok történelmének legvéresebb antiszemita merénylete megrendülve egyesíti Magyarország és a világ zsidó közösségét az antiszemita gyűlöletkeltés minden formájával szemben" - írta az EMIH.