Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán Viktor: Budapest egy globális sportfőváros

2018-10-26 18:30:00

A Budapesten zajló birkózó világbajnokságról, az új generációs "városi világjátékokról" és a magyar fővárosban tervezett további világszintű sporteseményekről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke péntek délután az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

    A megbeszélésen, amelyen részt vett Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos valamint Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is, elhangzott: a magyar főváros immár hetedik alkalommal ad otthont a birkózó vb-nek; ezzel kapcsolatban a nemzetközi szövetség elnöke megismételte: minden idők legnagyobb birkózó eseménye zajlik Budapesten, ami Magyarországot és a sportágat is nagyobbá teszi. Orbán Viktor leszögezte, Budapest egy globális sportfőváros, ehhez minden körülmény és képesség adott: elhelyezkedése, szépsége, gazdasági fejlődése, az itt élők vendégszeretete, kulturális pezsgése, erős szolgáltatási szektora, de mindenekelőtt a város biztonsága. Hozzátette: folytatódik Budapest sportinfrastruktúrájának fejlesztése.
    A tárgyaláson elhangzott: jövőre négy világbajnokságot - asztalitenisz, vívó, öttusa és gyorsasági kajak-kenu - rendezünk meg, ráadásul 2019-ben Budapest viselheti az Európai Unió által adományozott "Európa Sportfővárosa" címet - ismertette Havasi Bertalan. Kiemelte: a miniszterelnök elkötelezett a 2019. évi World Urban Games, egy új generációs multisport-esemény budapesti megrendezése mellett, amely egyfajta "fiatalos sportfesztivál a város szívében", és olyan sportágak tartoznak ide, mint például a BMX, görkorcsolya, gördeszka, 3x3 kosárlabda, teqball vagy a break tánc.