Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a nevelőszülők munkája nemzetépítő

2018-10-26 11:45:00

A nevelőszülők munkája a nemzetet építi - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Fülöp Attila úgy fogalmazott, a nevelőszülők azok, akiknél a bajba került családok gyermekei átmenetileg otthonra találnak, szeretetet, gondoskodást kapnak.
    Ismertetése szerint a nevelőszülők 2014 óta foglalkoztatotti jogviszonyban vannak, ez az anyagi megbecsülésük szempontjából fontos. Munkájuk teljes embert, elhivatottságot kíván, hisz a gyermekeknek 24 órás odafigyelésre van szükségük. A lelki nehézség abból adódik, hogy a nevelőszülő sajátjaként gondoskodik a nevelt gyerekekről, nemegyszer éveken át, miközben tudja, hogy csak átmenetileg vannak nála. Előbb-utóbb visszakerülnek a családjukba, vagy örökbefogadás révén találnak új otthonra. Ebben a folyamatban a nevelőszülő hídszerepet tölt be - mondta Fülöp Attila.
    Jelenleg mintegy 23 ezer gyermek van a gyermekvédelmi rendszerben, ebből 15 ezer nevelőszülőknél, velük több mint 5 ezer nevelőszülő foglalkozik. Az otthonokban van további 8 ezer gyermek - ismertette az államtitkár.
    Szólt arról is, hogy szombaton indul a nevelőszülői hálózatot népszerűsítő, nevelőszülőket toborzó országos kampány Debrecenben.