Gedeon napja van. | 2024.03.28

Projektzárás a rudolftelepi és boldvai iskolában

2018-10-26 09:12:00

Korábban beszámoltunk arról, hogy 1,8 milliárd forintból tíz, többségében kisiskolák újultak meg Borsod megyében a négyes számú országgyűlési választókerületben. Borsod-Abaúj-Zemplén megye sajátossága az eltérő fejlettségű, aprófalvas településszerkezet. A gyermeklétszám csökkenése ellenére, az önkormányzatok ragaszkodnak az iskoláikhoz annak ellenére, hogy számos oktatási intézmény infrastrukturális felújításra szorult.

Az EFOP 4.1.3 fejlesztések célja pontosan az volt, hogy a korszerű oktatás – nevelés feltételeit biztosító iskolák ne csak a nagyvárosi családoknak, hanem a hátrányos helyzetű térségekben, kisebb városokban, településeken lakók számára is elérhető legyen, biztosítva az ott élő kisdiákok részére az esélyegyenlőséget.
Országos szinten, az EFOP 4.1.3 programban 29,42 milliárd forintnyi forrás biztosította az elmaradott infrastrukturális állapotú iskolák fejlesztését.

A pályázati felhívás megjelenése után, a Kazincbarcikai Tankerületi Központban is elindult az önkormányzatok és az iskolák vezetőivel az egyeztetések, a konzultációk, az igények felmérése, a tervezés, majd a pályázat benyújtása.
A sikeres pályázati értesítések követően, a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után, a kivitelezés gondos tervezésével, szűk határidőn belül a kivitelezők elvégezték az épületek megújítását. A kivitelezés precíz megtervezésével a munkákat a nyári szünetben végezték el, így nem volt fennakadás a szeptemberi iskolakezdésben.

A projekt megvalósításának minden fontosabb mozzanata nagy nyilvánosságot kapott. A Kazincbarcikai Tankerületi Központ és a projekt vezetői mellett a számos rendezvényen részt vett a térség országgyűlési képviselője, Demeter Zoltán.

Székelyné Varga Mária a Kazincbarcikai Tankerület igazgatója (b) és Rozlozsnyik Jánosné polgármester (j) a rudolftelepi Mikoviny Sámuel Tagiskola pedagógusaival tartott kerekasztal beszélgetésen (A képre kattintva képtár nyílik.)

Október huszonötödikén a rudolftelepi Mikoviny Sámuel Tagiskolában, és boldvai Szathmáry Király Ádám Körzeti Általános Iskolában, Székelyné Varga Mária tankerületi igazgató vezetésével a tantestület tagjai, a település polgármesterei kerekasztal beszélgetéssel egybekötve megtartották a projekt zárórendezvényét. A települések polgármesterei köszönetüket fejezték ki a fejlesztésekért, kiemelve az országgyűlési képviselő, és a Kazincbarcika Tankerületi Központ szerepét. A pedagógusok elmondták, hogy a megvalósult felújítások mit jelentenek az intézmények életében, hogyan fogják segíteni a munkájukat.

A rudolftelepi tagiskola vezetője, Nagy György elmondta, hogy az intézményben az elmúlt 50 évben semmilyen megújulás nem volt. Kiemelte, hogy a fűtéskorszerűsítéssel a megfelelő hőmérséklet biztosítható a tanórákon.

A boldvai Szathmári Király Ádám Körzeti Általánis Iskola tantestülete a projektzáró kerekasztal beszélgetésen. (A képre kattintva képtár nyílik.)

Boldván, Szabóné Tóth Julianna intézményvezető a sportudvar modernizációjának jelentőségéről osztotta meg gondolatait.

Mikoviny Sámuel Tagiskola (Rudolftelep) tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése

A pályázat azonosítója EFOP-4.1.3-17-2017-00245.
Elnyert forrás 29,82 millió forint. Kivitelező Borsodszer Kft.

A felújítás során elkészült az épület legrosszabb állapotba lévő folyosójának, közlekedőjének a felújítása, valamint a tantermek több helyen salétromos falainak (lélegző, falszárító vakolat) vakolása és festése.
A tantermek parketta burkolata is felújításra került.

Az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósult az iskolai közlekedő felújítása kapcsán, az új kerámia burkolatban az akadálymentesítési előírás szerinti vezetősáv készült és az iskolai főbejárati ajtó az akadálymentesítési előírásoknak megfelelően cserére került.

Az épület elavult, korszerűtlen fűtési hálózata a meglévő rendszer részleges átalakításával, meglévő fűtési vezetékek és radiátorok cseréjével és egy új 41KW teljesítményű gázkazán elhelyezéssel megtörtént.

Szatmáry Király Ádám Körzeti Általános Iskola (Boldva) tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése

A pályázat azonosítója EFOP-4.1.3-17-2017-00248.
Elnyert összeg 46,74 millió forint. Kivitelező Borsodszer Kft.

Tornaterem felújítási munkái magában foglalták a tetőhéjazat felújítását valamint a meglévő tetőhéjazat, kémények, csapadékvíz csatornák bontását, új tetőhéjazat (450m2) és új csapadékvíz csatorna építését. ( 26 fm lefolyócső és 45 fm függőeresz).

Sportudvar felújítása is elkészült a sportpálya felújításával, új pályaburkolat került kialakításra új kiegészítő sportszerekkel, csapadékvíz elvezetéssel, új labdafogó háló telepítéssel. A régi pálya méretével megegyező méretben (982 m2) került kialakításra az új sportpálya.

Korábbi írások:

Közel 47 millió forintból újul meg a boldvai általános iskola

Közel 30 millió forintból újul meg a rudolftelepi Mikoviny Sámuel Tagiskola